Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Ένας φορέας αρωγής και για τους οικονομικούς μετανάστες

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται τα τελευταία 75 χρόνια. Το έργο της είναι πλούσιο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία είναι μία διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση που σαν κυρίαρχο στόχο έχει την βοήθεια των αδυνάτων της γης. Στην Ελλάδα έχει αναπτύξει μία σειρά από υπηρεσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Οι υπηρεσίες αυτές είναι:
1) Κοινωνικό – νομικές. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών που βρίσκονται έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές.
2) Υπηρεσίες παιδικής προστασίας .Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται η κηδεμονία παιδιών με διαζευγμένους γονείς, περιπτώσεις κακομεταχείρισης παιδιών και τοποθέτησης παιδιών σε ίδρυμα ή σε ανάδοχη οικογένεια, απαγωγή παιδιού από έναν γονιό, επικοινωνία γονιού με παιδί κ.α.
3) Περιπτώσεις Σωματικής και Ψυχικής Υγείας
4) Οικονομικά Θέματα. Θέματα συντάξεων διατροφές παιδιών, επιδομάτων κ.τ.λ.
5) Αναζήτηση. Ανεύρεση εξαφανισθέντων ατόμων που η επικοινωνία με την οικογένεια τους έχει αποκοπεί ηθελημένα ή μη
6) Αναζήτηση ριζών. Αναζήτηση βιολογικών γονιών υιοθετημένων παιδιών και αναζήτηση υιοθετημένου ενήλικα από τους βιολογικούς γονείς ή τα αδέλφια του
7) Μετανάστευση –Επαναπατρισμός
8)Συμβουλευτική Οικογενειών


Παιδική Προστασία Συμβουλευτική Οικογενειών
Οι πληθυσμιακές μετακινήσεις, η μετανάστευση γενικά δημιουργεί επιπτώσεις στην λειτουργία της οικογένειας. Πιέσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς έχουν συχνά μεγαλύτερο αντίκτυπο στα παιδιά με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία τους και το αβέβαιο μέλλον. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων της Οργάνωσης σε θέματα παιδικής φροντίδας και προστασίας είναι ακριβώς αποτέλεσμα που αντιμετωπίζει η οικογένεια που έχει μεταναστεύσει ( διάσπαση , διαζύγια κ.τ.λ.)
Οι κοινωνικο – νομικές περιπτώσεις που αφορούν την συμβουλευτική για νομικά θέματα και το Ελληνικό Δίκαιο προς αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα εξυπηρετούνται άμεσα και σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά γι’ αυτό υπάρχει αυξητική τάση του ενδιαφέροντος.
Στο σοβαρό ζήτημα των υιοθεσιών ο ρόλος της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας, αναγνωρισμένου με Προεδρικό Διάταγμα φορέα, για τον χειρισμό διακρατικών υιοθεσιών, είναι η αξιολόγηση της υποψήφιας θετής οικογένειας στην Ελλάδα που επιθυμεί να υιοθετήσει παιδί από άλλη χώρα που είναι ελεύθερο για υιοθεσία και έχει ανάγκη για μια σωστή οικογένεια.
Παράλληλα η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία προσπαθεί να πετύχει σωστή – δεοντολογική συνεργασία με φορείς υιοθεσιών της άλλης χώρας, ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον του προς υιοθεσία παιδιού και να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του φακέλου υιοθεσίας (Κοινωνικό – Ιατρικό ιστορικό του παιδιού, Έκθεση Κοινωνικής Έρευνας των υποψήφιων θετών γονέων, πιστοποιητικά, Έκθεση Κοινωνικής Έρευνας των φυσικών γονιών, εκθέσεις παρακολούθησης κ.τ.λ.). Μετά την ολοκλήρωση μιας διακριτικής υιοθεσίας, η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία αναλαμβάνει την στήριξη και συμβουλευτική των θετών γονέων και συντάσσει Εκθέσεις Παρακολούθησης.
Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας έχει να επιδείξει ένα τεράστιο έργο σε οικογένειες που προήλθαν από μικτούς γάμους ( ελλήνων με αλλοδαπούς ) και σε αλλοδαπούς που μένουν μόνιμα ή προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν ανάγκη τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της Οργάνωσης για την αντιμετώπιση προσωπικών ή οικογενειακών τους δυσκολιών .
Ένα στοιχείο που πρέπει να τονιστεί ότι το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας διαθέτει ένα άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό καθώς και έγκυρους Νομικούς συμβούλους που η συμβολή τους στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών είναι άκρως καθοριστική.
Από το 1994 έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση ( μέχρι 100%) των περιπτώσεων συμβουλευτικής διαπολιτισμικών και αλλοδαπών οικογενειών. Ο αριθμός αυτός παρέμεινε υψηλός και τα επόμενα χρόνια ( 1995,1996,1997) με περαιτέρω αύξηση το 1998 κατά 2%. Το 1999 παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση του τομέα αυτού κατά 14%. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή έχει παίξει η ευρύτατη δημοσιότητα του Προγράμματος Συμβουλευτικής Διαπολιτισμικών Γάμων της Υπηρεσία μας μέσω των Πρεσβειών, Υπουργείων, συνεργαζόμενων Οργανώσεων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και παρουσιάσεων σε Σεμινάρια και Συνέδρια. Όσο τα σύνορα καταργούνται και η μετακίνηση των ατόμων διευκολύνεται, τόσο αυξάνονται τα ζευγάρια διαπολιτισμικών ζευγαριών που οδηγούνται στο γάμο και χρειάζονται υποστήριξη και εξειδικευμένη συμβουλευτική για την διαφορετικότητα της νοοτροπίας, της κουλτούρας , των κοινωνικών και νομικών δομών, ώστε πλήρως ενημερωμένοι να βρουν την « χρυσή τομή » της κοινής τους ζωής.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και δραστηριότητες
Βασική πρακτική της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι οι επαφές και η συνεργασία με τους Φίλους του Κέντρου, Δωρητές, Οργανισμούς, ιδιώτες, συλλόγους και σχολεία με τους οποίους οργανώθηκαν δωρεές, πολιτιστικές ανταλλαγές και εορταστικές εκδηλώσεις. Η ολοκλήρωση του προγράμματος Β3 – 4113 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιορτάστηκε με πολιτιστική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου η οποία περιλάμβανε επιστημονικές παρουσιάσεις και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος Υπουργεία, συνεργαζόμενες οργανώσεις και φορείς αλλά και μετανάστες και πρόσφυγες .

Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες

Την ιδιαίτερη μέριμνα της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας οι περιπτώσεις που αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου σε θέματα προστασίας και υποστήριξης όπως :
· Μονογονεϊκές οικογένειες
· Ασυνόδευτες γυναίκες
· Ασυνόδευτα παιδιά.

Επίλογος

Η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία, μία μη Κυβερνητική οργάνωση , έχει συνδράμει στο να υλοποιηθούν πολλά προγράμματα προστασίας και ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Ο κάθε ενδιαφερόμενος πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης ερχόμενος σε επαφή με τους υπευθύνους της υπηρεσίας είναι σίγουρο ότι θα βρει πολύτιμη βοήθεια για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα. Επίσης βοηθά καθοριστικά γυναίκες ή άνδρες που έχουν παντρευτεί έλληνες ή ελληνίδες και αντιμετωπίζουν προβλήματα με το γάμο τους.

Διεύθυνση:
Ματζάρου 6, ΤΚ 106 72 Αθήνα
Τηλέφωνο:210 3636191 - 210 3617710
FAX: 210 3612433
Email: issgr@otenet.gr
Url: http://www.iss-ssi.org