Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΟ ΓΑΛΑ από 9-14 ΙΟΥΝΙΟΥ

http://www.a33.gr/site/viewtopic.php?t=11687&p=296536
Ένα φαινόμενο της ακρίβειας που νιώθουν οι καταναλωτές, είναι η όλο και αυξανόμενη τιμή του φρέσκου γάλακτος. Το γάλα μεγάλων μάρκων «ελληνικού» αγελαδινού γάλακτος, , πουλιέται στα σουπερμάρκετ, πολύ πάνω από 1 ευρώ το λίτρο. Το γάλα οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα από τους παραγωγούς, από περίπου 0.35 μέχρι 0.45 ευρώ το λίτρο.
Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) γνωστοποίησε τον Μάρτιο τις μειώσεις τιμών αγορά γάλακτος στους παραγωγούς, από τις γαλακτοβιομηχανίες:
«Σε σχέση με τις αρχές του χρόνου οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα έχουν υποχωρήσει μέχρι και 10 λεπτά το κιλό» από τα 0.46 ευρώ το λίτρο πού είχε τον Ιανουάριο. Οι τιμές αγοράς γάλακτος από παράγωγους παρουσιάζουν κάμψη ενώ στα σουπερμάρκετ παραμένουν υψηλές. Οι τιμές των «ελληνικών» αγελαδινών γάλακτων είναι φουσκωμένες. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το ντόπιο φρέσκο γάλα πουλιέται πολύ φθηνότερα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τιμές ντόπιου φρέσκου γάλακτος ενδεικτικά σε 7 σουπερμάρκετ (όχι τα πιο φθηνά) σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά δείχνουμε και της σημερινές τιμές των ελληνικών εταιριών γάλακτος σε ελληνικά σουπερμάρκετ (στις 30 Μαρτίου 2008).
Χώρα σουπερμάρκετ μάρκα τιμή ανά λίτρο Αγγλία ASDA ASDA 1.5% 0.79 Α
γγλία Sainsburyʼs Sainsburyʼs 1% 0.80
Βέλγιο Allo Galaxi 1.5% 0.92 Ελβετία Le Shop - 0.86
Γαλλία Carrefour Candia 1.6% 0.70 Γ
ερμανία Food-Shop Edeka Mibel 1.5% 0.89
Ιρλανδία Superquinn Euroshopper 0.83
Ελλάδα 3.5% 1.42 - 3.7% 1.56
Για αυτό, οι ενώσεις καταναλωτών αποφάσισαν να κηρύξουν μποϊκοτάζ στο φρέσκο γάλα που κοστίζει άνω από 1 ευρώ από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.
Μόλις ανακοινώθηκε το μποϊκοτάζ, η Vivartia, εταιρεία θυγατρική της MIG, «ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών», ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, προχωρά σε μείωση της τιμής φρέσκου γάλακτος κατά 3%. Σύμπτωση; Μάλλον όχι.
Δεν άρχισε ακόμη το μποϊκοτάζ και είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. 3% δεν επαρκεί. Ζητάμε το γάλα να πουλιέται κάτω από 1 ευρώ το λίτρο.
Το φρέσκο γάλα δεν είναι απλά ένα προϊόν, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό του οποίου η διάθεση αφορά κάθε κοινωνική ομάδα και προπαντός τα παιδιά.
Όλοι μαζί :
* μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας
* μπορούμε να σπάσουμε τα καρτέλ
* μπορούμε να επιβάλλουμε αυτό που δικαιούμαστε.
Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε ως Καταναλωτές:
* Άμεση μείωση της τιμής γάλατος
* Να σταματήσουν άμεσα οι ελληνοποιήσεις και οι αναμείξεις
* Να σταματήσει η χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών
Ο αγώνας μας για την ακρίβεια θα συνεχιστεί.
Μποϊκοτάζ ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα, βασική τροφή όλων των παιδιών.
Δεν αγοράζει κανείς γάλα από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.