Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΠΑΤΡΑ, 30 Μαρτίου 2009 - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ οβολού, ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Ο "οβολός" κοινωνικό νόμισμα έρχεται ως η Ελληνική απάντηση στην χρηματοοικονομική κρίση! Με αυτό οι πολίτες δημιουργούν και στην Ελλάδα το πρώτο εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών με χρήση κοινωνικού νομίσματος.
Με το ανταλλάξιμο κοινωνικό νόμισμα "οβολός" κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να συναλλάσεται, να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη χρήσης του ευρώ.
Πολλές είναι οι εναλλακτικές διακίνησης του ανάμεσα στους πολίτες όπως παραδείγματος χάριν¨ Είμαι καθηγητής και μπορώ να προσφέρω μαθήματα αγγλικών έναντι 10 οβολών την ώρα. Χρήση της προσφοράς μου κάνει η Καίτη για το παιδί της, η οποία είναι κομμώτρια και προσφέρει μια περιποίηση μαλλιών αξίας 20 οβολών, την οποία αξιοποιεί η Θάλεια, σύζυγος ενός συναδέλφου μου, η οποία προτίθεται να μαγειρεύει, έναντι 50 οβολών, τρεις φορές την εβδομάδα, προσφορά την οποία εκτιμά ιδιαίτερα, ο παππούς Γιάννης που μένει μόνος του και κάθε μέρα πηγαίνει και παίρνει από το σχολείο τους, τα παιδάκια της οικογένειας που μένει δίπλα του για 5 οβολούς τη φορά και ούτω καθεξής….
Ανάλογα βέβαια και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δέχονται οβολούς ή να προσφέρουν προιόντα και υπηρεσίες .
Για διευκόλυνση των ανταλλαγών θα δημιουργηθούν συναιτερισμοί στους οποίους τα μέλη τους, θα συναλλάσονται έτσι ώστε ένας οβολός θα έχει τη μετρήσιμη ανταλλακτική αξία ενός ευρώ.
Ο οβολός θα κυκλοφορήσει σε μορφή πιστωτικής κάρτας, σε μορφή επιταγής και σε χαρτονομίσματα. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ήδη στη Γερμανία, στη Σουδία, στη Αγγλία, στις ΗΠΑ, ενώ αρχίζει να αναπτύσσεται και στην Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα και τον Καναδά, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στη πρώτη εκδήλωση/παρουσίαση μελών φίλων του ΟΒΟΛΟΥ κοινωνικού νομισματος, στη Πάτρα, η οποία διενεργήθηκε στην Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.(Ένωση συντακτών), Μαιζώνος 200, στη Πάτρα, τη ΔΕΥΤΕΡΑ 30/03/2009 και Ώρα 12:00, έγινε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους σε ζητήματα λειτουργίας του καταστατικού του Πανελληνίου Σωματείου ΟΒΟΛΟΣ.
Η κυρία Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία, εκπροσωπώντας τα μέλη του "κράτα με" που ήταν παρόντα για να στηρίξουν θετικά τη προσπάθεια σαν συλλογικότητα, ανέφερε ότι:
"Η συνεχής λιτότητα και η οικονομική κρίση, μας δημιουργεί την ανάγκη να βρούμε άμεσα εναλλακτικές λύσεις, για υπηρεσίες και προϊόντα, των οποίων η απόκτηση, μπορεί να είναι ανεξάρτητη και ίσως και ανέφικτη των οικονομικών δυνατοτήτων μας.
Ο «Οβολός» είναι η αναμενόμενη λύση, στα έντονα οικονομικά προβλήματα που μας απειλούν και μπορεί να προσφέρει πάμπολλες δυνατότητες, στις επιχειρήσεις για να προωθήσουν την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη αλλά και στους πολίτες.

Ιδιαίτερα για εμάς τις γυναίκες, που φροντίζουμε και προσφέρουμε στη κάλυψη των βιοτικών αναγκών της οικογένειας και των ανθρώπων γύρω μας, είναι και εξαιρετική λύση για εξέλιξη και πρόοδο.

Πιστεύουμε ότι η επιτυχία ανάπτυξης ενός διαφορετικού συστήματος συναλλαγών, ανεξάρτητο από το ευρώ, θα προάγει τη κοινωνική αλληλεγγύη και θα βελτιώνει το βιοτικό μας επίπεδο, ενώ για να υλοποιηθεί όλη η παραπάνω διαδικασία χρειάζεται τη συμμετοχή όλων μας ώστε να γίνει καταγραφή προϊόντων, υπηρεσιών, δικτύωση καταρχήν στη τοπική κοινωνία, και προπάντων εμπιστοσύνη μεταξύ των συναλλασσομένων.-"

Περισσότερες πληροφορίες για τον οβολό, στην ιστοσελίδα http://www.ovolos.gr/