Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

H οριζόντια συνεργασία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τοπικής Αυτοδιοίκησης για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό

Στις 25 Φεβρουαρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη με θέμα:


Oριζόντια συνεργασία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τοπικής Αυτοδιοίκησης για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό.


Mε πρωτοβουλία του ‘’Έργου Πολιτών» και την συμμετοχή 25 δικτύων και ενώσεων των οργανώσεων της Κοινωνίας πολιτών καθώς και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Νέας Γενιάς, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ.

Το όλο ζήτημα επικεντρώνεται στην κοινωνική Σύμπραξη ενεργών πολιτών για την συμμετοχική Δημοκρατία στην τοπική Αυτοδιοίκηση, με σημείο αναφοράς τον εθελοντισμό και το περιβάλλον σε ένα χώρο που η συμμετοχή των πολιτών σήμερα κρίνεται εξαιρετικά αναγκαία για την προώθηση θεσμικών αλλαγών.

Σκοπός της συνδιάσκεψης, είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνεργασίας των εμπλεκόμενων οργανισμών και δικτύων για την θεσμική ανάπτυξη του χώρου την κοινωνική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη .
Ειδικότερα σε σχέση με την της οριζόντια συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τεθούν ζητήματα του αστικού περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης για όλους .
Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο εθελοντισμός αποτελεί κοινωνικό κεφάλαιο και ουσιαστικό πόρο κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, καθώς και κινητήρια δύναμη για την πράσινη ανάπτυξη, η συνδιάσκεψη αυτή στοχεύει να δώσει άμεσα αποτελέσματα σύνθεσης θέσεων και προτάσεων. Με στόχο πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην τοπική Αυτοδιοίκηση για τον εμπλουτισμό των τοπικών επιχειρησιακών σχεδίων και προγραμμάτων.

Το άθροισμα και η συντεταγμένη κοινωνία των πολιτών.

Σήμερα, έχουμε στη χώρα μας ένα μεγάλο άθροισμα οργανώσεων που λειτουργούν σ’ όλους τους τομείς αναφορά του εθελοντισμού, περιβάλλον θεσμούς αλληλεγγύης, πολιτισμού και δια βίου μάθησης με αναγνωρισμένα θετικά αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα όμως αυτά υπολείπονται των αυξανόμενων αναγκών της κοινωνίας σε θεσμούς αλληλεγγύης.

Υπάρχει ένα μεγάλο θεσμικό κενό τόσο στις σχέσεις μεταξύ αυτών των οργανώσεων με το κράτος που αποβαίνει εις βάρος της αποτελεσματικής διαχείρισης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων όσο στις μεταξύ τους σχέσεις συνεργασίας των οργανώσεων της Κ. Τ. Π.
Το έλλειμμα αυτό επεκτείνεται και στην κατάρτιση στελεχών που διαχειρίζονται τον εθελοντισμό και στα κίνητρα για τον μη κερδοσκοπικό τομέα της οικονομίας.
Υπάρχει επίσης έλλειμμα αυθεντικής εκπροσώπησης των οργανώσεων της Κ. Τ. Π. τόσο προς το κράτος όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έλλειμμα δημοκρατία δηλ. σε δευτεροβάθμιο επίπεδο οργάνωσης της Κ. Τ. Π.

Αυτά τα ελλείμματα προφανώς είναι μια ακόμη ένδειξη της αιτίας των άλλων μεγάλων οικονομικών ελλειμμάτων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα αφού είναι αποδεδειγμένο ότι εκεί που υπάρχει έλλειμμα υπάρχει και μεγαλύτερη κρίση, αντίθετα εκεί που συναντάμε υψηλό επίπεδο οργάνωσης της Κ. Τ. Π. υπάρχουν και μικρότερα προβλήματα σε σχέση με την οικονομική κρίση.

Η συνδιάσκεψη έχει στόχο να θέσει ακριβώς αυτό το θέμα και να προτείνει οργανωτικές λύσεις προς τους κυβερνητικούς φορείς και τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τις οποίες αντιμετωπίζονται μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

Οργανωτικές λύσεις δια μέσου της οριζόντιας συνεργασίας των δικτύων με την τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε συντεταγμένα οι κοινωνικές δυνάμεις του εθελοντισμού και της μη κερδοσκοπικής οικονομίας να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και με την συμμετοχή τους να συμβάλλουν από την άλλη πλευρά στην αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων που μένουν ανενεργοί στην κοινωνική οικονομία.

Άλλα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την συνδιάσκεψη είναι

* Ο συντονισμός και προγραμματική συμφωνία για ν’ αξιοποιηθούν με εποικοδομητικό τρόπο τα δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών από τους αρμόδιους κρατικούς οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

* Η προώθηση του μνημονίου συνεργασίας το οποίο έχει υπογραφεί ήδη από αρκετούς Δήμους στο επίπεδο της ΤΕΔΚΝΑ Αττικής και ΚΕΔΚΕ για ν’ αποτελέσει οδηγό ανάπτυξης συνεργασιών.

* Η ανάδειξη εφαρμοσμένων πρωτοβουλιών οριζόντιας συνεργασίας για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό σε πανελλήνια κλίμακα.

* Η κάλυψη του κενού της χώρας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα θεσμικής συγκρότησης και λειτουργίας του τρίτου τομέα. Και τέλος ,

* Η συμβολή μέσα από συγκροτημένη και γνήσια αντιπροσωπευτική διαβούλευση στην Αυτοδιοικητική μεταρύθμιση.