Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΕΕ: φρούτα στα Σχολεία – ένας χρόνος (περιορισμένης) επιτυχίας


Το πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία της Ένωσης έγινε πέρυσι δεκτό με ενθουσιασμό, όμως σήμερα τα δύο τρίτα των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί παραμένουν αδιάθετα ενώ η παχυσαρκία πλήττει τα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Σε τι οφείλεται αυτή η κάπως περιορισμένη απήχηση που είχε το πρόγραμμα; Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Lars Hoelgaard, κατέθεσε στην επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ για να εξηγήσει τι συνέβη και πώς μπορεί να διορθωθεί.

Πέρα από τα φρούτα, ένας ολόκληρος τρόπος ζωής
Ο Hoelgaard τόνισε τη σημασία του προγράμματος τόσο για την άμεση ωφέλεια της αύξησης της κατανάλωσης φρούτων από τα παιδιά όσο και την πιο μακροπρόθεσμη της διατήρησης μιας τόσο καλής συνήθειας και όταν μεγαλώσουν. Σημείωσε ότι επιπλέον το πρόγραμμα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά καθώς κοντά στα παιδιά, περισσότερα φρούτα θα καταναλώνουν και οι γονείς τους και άλλα μέλη της οικογένειας τους.
Όμως στο πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος, το 2009-2010, μόλις 33 εκατομμύρια ευρώ από τα 90 που είχαν προβλεφθεί εκταμιεύθηκαν ενώ ορισμένα κράτη μέλη δεν συμμετέχουν γιατί δεν μπόρεσαν να καλύψουν το κόστος της εθνικής συγχρηματοδότησης. Στη Γερμανία για παράδειγμα μόνο 16 κρατίδια εξέφρασαν ενδιαφέρον και τελικά μόνο τα 7 συμμετείχαν ακριβώς λόγω του προβλήματος της χρηματοδότησης. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα ήταν το γραφειοκρατικό βάρος στα κράτη μέλη για την αποτροπή ενδεχόμενης απάτης
Έτσι, εξήγησε ο Hoelgaard, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας των χρημάτων του φορολογούμενου και της απλούστευσης του γραφειοκρατικού κυκεώνα.
Το πρόγραμμα πρέπει να πετύχει
Ο Giovanni La Via (ΕΛΚ, Ιταλία), τόνισε τη σημασία του προγράμματος στη μάχη κατά της παχυσαρκίας αλλά κατέκρινε τα οργανωτικά προβλήματα που συνόδευσαν την εφαρμογή του και ζήτησε «να δοθούν εξηγήσεις» για τους λόγους που το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.
Η γερμανίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Elisabeth Jeggle, δήλωσε ότι αντίστοιχα προβλήματα είχε αντιμετωπίσει το πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία και κάλεσε την επιτροπή να ελαφρύνει το γραφειοκρατικό βάρος για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των τοπικών αρχών. Όπως εξήγησε «σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα είναι διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο που να γίνει αποδεκτό στις χώρες μας»…
Για το econews