Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Βιοϊατρική: εκστρατεία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ (ΔΔΥ) διοργανώνει τον “Μήνα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου”, με αφορμή την έναρξη του Μήνα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου (Μάρτιος 2011), θεσμοθετημένου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η δράση αυτή απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση στα κέντρα του Ομίλου Βιοϊατρική σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα, και Ηράκλειο Κρήτης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, με ένα τηλεφώνημα στο 210-99 75 550, να ενημερωθούν για τη δωρεάν εξέταση. Η κοινωνική αυτή δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άθλησης και την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού (ΕΕΟΠ) και θα πραγματοποιηθεί από 1 έως και 31 Μαρτίου 2011.
Σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε, την Δευτέρα, στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) ο Διευθυντής του ΔΔΥ Σωτήρης Παπασπυρόπουλος τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών και έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Όπως επισημάνθηκε από τον Καθ. Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, Διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γεν. Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού, όλα τα ασυμπτωματικά (δηλαδή τα φαινομενικά υγιή) άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν σε αυτή την δωρεάν προληπτική εξέταση.
Ο Κοσμήτορας  και Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος παρουσίασε τη πρόταση του για την ανάγκη εφαρμογής ενός Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου στο οποίο πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριληφθούν οι περιοδικοί έλεγχοι για τον Καρκίνο του Μαστού, τον Καρκίνο του Τραχήλου της μήτρας, τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, το Ανεύρυσμα της Κοιλιακής Αορτής και τον Καρδιαγγειακό Έλεγχο.
Τέλος, η Τζένη Κρεμαστινού-Κουρέα, Καθηγήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και  τόνισε ότι “τέτοιες κοινωνικές δράσεις, όπως αυτή του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και της Βιοϊατρικής, προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία”.