Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Δωρητές οργάνων με νόμο όλοι οι Έλληνες

Δωρητές οργάνων με νόμο όλοι οι Έλληνες



Δυνάμει δωρητές οργάνων θα είναι όλοι οι Έλληνες, σύμφωνα με νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο νόμου «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις», το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως επισημαίνεται σε αυτό, «η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Πρόκειται για εικαζόμενη συναίνεση».

Η νέα αυτή ρύθμιση επιχειρεί να φέρει το «ισπανικό μοντέλο» μεταμοσχεύσεων  στη χώρα μας, φέροντας τα πάνω κάτω στον συγκεκριμένο τομέα, όπου ίσχυε το ακριβώς αντίθετο. Μέχρι σήμερα δωρητές οργάνων θεωρούνται μόνο όσοι έχουν εκφράσει γραπτώς την επιθυμία τους στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ή όταν υπάρχει η συγκατάθεση των συγγενών για την αφαίρεση και δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση. Ωστόσο, αυτή η τακτική δεν είχε αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς ούτε το 1% του κόσμου δεν έχουν σπεύδει να δηλωθούν ως δωρητές οργάνων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, η δωρεά από ζώντες δότες μπορεί να γίνεται σε συγγενείς μέχρι και τετάρτου βαθμού εξ αίματος (γονείς, παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, αδέρφια, ξαδέρφια, ανίψια, θείοι) καθώς και μέχρι δεύτερου βαθμού για συγγενείς εξ αγχιστείας (σύζυγος, οι γονείς του και τα αδέρφια του). Επίσης, ο λήπτης θα μπορεί να λάβει μόσχευμα από ζώντα δότη με τον οποίο συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης, αλλά ακόμα και από άτομο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά, ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει γάμος, αρραβώνας ή σύμφωνο συμβίωσης.