Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Για πολλά παιδάκια η άνοιξη εκτός από ξεγνοιασιά και παιχνίδι, είναι μια περίοδος ταλαιπωρίας με ενοχλητικά συμπτώματα και αλλεργίες. Την εποχή αυτή, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων που οφείλεται κυρίως στην ανθοφορία και απελευθέρωση γύρης από φυτά και δέντρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αλλεργιογόνα, άρα και η πιθανότητα ενός παιδιού να έρθει σε επαφή με κάποιο από αυτά. Σήμερα 1 στα 4 παιδιά είναι αλλεργικά και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι αλλεργίες τείνουν να εξελιχθούν σε επιδημία των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών.
Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων;
Οι αλλεργίες είναι παθήσεις που αγχώνουν τους γονείς, που διαθέτουν όμως ένα πολύ ισχυρό «όπλο» εναντίον τους, που είναι η έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.
Αλλεργίες είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού αμυντικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού σε ουσίες οι οποίες φυσιολογικά δεν βλάπτουν τους περισσότερους ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ο ανθρώπινος οργανισμός, λανθασμένα αντιλαμβάνεται τις ουσίες ως ξένες και επικίνδυνες και αντιδρά εναντίον τους.
Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορούν να έλθουν σε επαφή με τον οργανισμό μέσω εισπνοής, κατάποσης, επαφής με το δέρμα ή να εισέλθει κατευθείαν στο αίμα μέσω ένεσης.
Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι:
Α) Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης
Β) Η γύρη των φυτών και των δέντρων
Γ) Το τρίχωμα των ζώων
Δ) Οι μύκητες
Ε) Τσίμπημα εντόμων
ΣΤ) Ενέσιμα φάρμακα
Ένα παιδί δεν θα αντιδράσει αλλεργικά την πρώτη φορά που θα έρθει σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Πολλά παιδάκια χρειάζεται να εκτεθούν στη συγκεκριμένη ουσία πολλές φορές.

Οι αλλεργίες που παρουσιάζουν έξαρση την Άνοιξη είναι:
Αλλεργική ρινίτιδα:
Διακρίνεται σε εποχική όταν εκδηλώνεται Άνοιξη ή Φθινόπωρο, και σε ολοετή όταν εκδηλώνεται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Οφείλεται συνήθως στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, στη γύρη, στο τρίχωμα των ζώων, σε σπόρια μυκήτων κ.λ.π. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινόρροια, ρινική απόφραξη, κνησμό στη μύτη (φαγούρα), πταρμούς (φτέρνισμα), ερυθρότητα των οφθαλμών πολύ συχνά συνυπάρχει με αλλεργικό άσθμα, επιπεφυκίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα
Άσθμα
Μπορεί να εκδηλωθεί με βήχα, συριγμό (σφύριγμα), σφίξιμο στο στήθος ή αναπνευστική δυσχέρεια.
Εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός (φαγούρα), παράλληλα εμφανίζεται ερυθρότητα, δακρύρροια και έκκριμα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Δερματική αλλεργία
Εκδηλώνεται είτε ως κνίδωση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση στο δέρμα εξανθήματος που συνοδεύεται από έντονο κνησμό (φαγούρα), είτε ως αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής που εκδηλώνεται ως εξάνθημα στο δέρμα μετά από επαφή με διάφορες ουσίες, φυτά, τρίχωμα ζώων.
Μια άλλη μορφή δερματικής αλλεργίας είναι η τοπική αντίδραση σε τσιμπήματα εντόμου η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένη αλλεργική αντίδραση αν εισέλθει το αλλεργιογόνο στο αίμα.

Η θεραπεία των αλλεργιών δεν βασίζεται μόνο στα φάρμακα, αλλά είναι συνδυαστική και περιλαμβάνει:
α) Αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, που δεν είναι όμως πάντα εύκολη.
β) Φαρμακευτική αγωγή, που δίνεται μόνο από τον γιατρό που αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση των αλλεργιών.
Μερικά απλά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γονείς ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος αυτός.
α) Αποφύγετε περιοχές στις οποίες οι γύρεις βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε μεγάλη ποσότητα.
β) Αποφύγετε τις βόλτες και τα πικνίκ στην εξοχή την περίοδο αυτή.
γ) Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της γύρης στην ατμόσφαιρα παρατηρείται τις ώρες 8-10 π.μ. και 19.00- 21.00 μ.μ.
δ) Αερίζετε το σπίτι νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Να έχετε τα παράθυρα του σπιτιού κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
ε) Όταν ταξιδεύετε με τα παιδιά, να έχετε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου.
στ) Εφόσον έχετε ενδείξεις πως το παιδί σας παρουσιάζει κάποια αλλεργία, να συμβουλευτείτε μόνο το γιατρό σας και όχι κάποιο γνωστό.

Θα πρέπει τέλος οι γονείς να γνωρίζουν ότι:
1) Αλλεργίες υπήρχαν πάντοτε.
2) Το ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας στο παιδί.
Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας εμφανίζει κάποια συμπτώματα, τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Γαρυφαλλιά Κυρούση – Κανελλοπούλου
Παιδίατρος
Επιμελήτρια Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
ΙΑΤΡΕΙΟ: Λεωφόρος Σουνίου 61, Μαρκόπουλο
Τηλ. 22990 23456
Κιν. 6932 031230

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο FREE PRESS περιοδικό Alter Vita (2ο Τεύχος σελίδες 18-20 (http://content.yudu.com/Library/A1rw2m/2/resources/index.htm?referrerUrl=http%3A%2F%2Fwww.yudu.com%2Fitem%2Fdetails%2F320713%2F-------------2)