Τρίτη 10 Μαΐου 2011

50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Μια μοναδική σχέση οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ 27 δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών.
Ποιοι είναι οι στόχοι της;
Ειρήνη, ευημερία και ελευθερία για τα 498 εκατομμύρια των πολιτών της σ’ έναν δικαιότερο και ασφαλέστερο κόσμο.
Τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα;
Μετακινήσεις και εμπόριο χωρίς σύνορα, καθιέρωση του ευρώ (του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος), ασφαλέστερα τρόφιμα και καθαρότερο περιβάλλον, καλύτερο βιοτικό επίπεδο στις φτωχότερες περιοχές, κοινή δράση κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, φθηνότερες τηλεφωνικές κλήσεις, πληθώρα ευκαιριών για σπουδές στο εξωτερικό... και πολλά άλλα ακόμη.
Πώς λειτουργεί;
Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, τα κράτη μέλη δημιούργησαν θεσμικά όργανα για τη λειτουργία της ΕΕ και για την έκδοση της νομοθεσίας της, κυριότερα από τα οποία είναι:
  • το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (που εκπροσωπεί τους λαούς της Ευρώπης),
  • το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις),
  • η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (που εκπροσωπεί το κοινό συμφέρον της ΕΕ).
Πώς μπορώ να εκφράσω τη γνώμη μου;
Η ΕΕ δεν είναι τέλεια ―βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς.
Τι θα θέλατε να κάνει ή να μην κάνει η ΕΕ; Πείτε τη γνώμη σας!
  • Επικοινωνήστε με τα μέλη του εθνικού σας κοινοβουλίου —οι πολιτικές της ΕΕ είναι κομμάτι των εθνικών πολιτικών.
  • Επικοινωνήστε με τους ευρωβουλευτές σας και ψηφίστε στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου —το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στη διαδικασία θέσπισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (europarl.europa.eu).
  • Επικοινωνήστε με τις ΜΚΟ (οργανώσεις καταναλωτών, ομάδες πίεσης για περιβαλλοντικά θέματα κ.λπ.) —συνεργάζονται με την ΕΕ για τη διαμόρφωση πολιτικών.
  • Μάθετε περισσότερα για την ΕΕ στον δικτυακό τόπο europa.eu και λάβετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την ΕΕ καλώντας χωρίς χρέωση τον αριθμό της υπηρεσίας Europe Direct: 00 800 6 7 8 9 10 11.


Λιγότερα σύνορα, περισσότερες ευκαιρίες
Μπορείτε να ταξιδέψετε στα περισσότερα κράτη της ΕΕ χωρίς διαβατήριο και χωρίς συνοριακούς ελέγχους.
Μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας σε άλλη χώρα όπου τα εμπορεύματα είναι φθηνότερα χωρίς περιορισμούς ή πρόσθετους φόρους, εφόσον ό,τι αγοράζετε είναι για δική σας χρήση. Το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, σας παρέχει τη δυνατότητα να συγκρίνετε άμεσα τις τιμές στις χώρες που το χρησιμοποιούν. Τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ είναι ευκολότερα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα έξοδα και οι δυσκολίες αγοράς συναλλάγματος.
Ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε στην ενιαία και χωρίς σύνορα αγορά οδήγησε στη βελτίωση της ποιότητας και στη μείωση των τιμών. Οι τηλεφωνικές κλήσεις, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τα αεροπορικά ταξίδια είναι φθηνότερα. Η νομοθεσία της ΕΕ προστατεύει τους καταναλωτές από ελαττωματικά ή κατώτερης ποιότητας προϊόντα, είτε αυτοί πραγματοποιούν αγορές στη χώρα τους είτε σε άλλη χώρα. Η ΕΕ εφαρμόζει επίσης πολύ υψηλά πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων.
Οι πολίτες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα διαμονής, εργασίας, σπουδών και συνταξιοδότησης σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι προσωρινοί περιορισμοί που αφορούν τους εργαζομένους από τα δώδεκα νέα κράτη μέλη αρχίζουν σταδιακά να καταργούνται και αυτοί.
Σπουδές στο εξωτερικό
Πάνω από 2 εκατομμύρια νέοι έχουν ήδη επωφεληθεί από τα προγράμματα της ΕΕ για σπουδές ή επιμόρφωση σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Έτσι, τα προγράμματα της ΕΕ για εκπαιδευτικές ανταλλαγές και διασυνοριακές συνεργασίες, όπως τα Erasmus και Leonardo, είναι πλέον πολύ γνωστά στους κύκλους των σπουδαστών και όλων των ενδιαφερομένων.
Η ΕΕ δεν αποφασίζει τι θα διδαχθείτε στο σχολείο, αλλά φροντίζει να διασφαλίσει ότι τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προσόντα που αποκτήσατε στη χώρα σας θα αναγνωρίζονται και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.


Μια πιο πράσινη Ευρώπη
Το περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία για τους ευρωπαίους πολίτες αλλά και τις κυβερνήσεις τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η ΕΕ ηγείται του παγκόσμιου αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Καθώς η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναλάβει κοινή δράση σε πολλούς τομείς. Ως φυσικό επακόλουθο, τα ποτάμια και οι ακτές της Ευρώπης είναι καθαρότερα, τα οχήματα ρυπαίνουν λιγότερο και ισχύουν αυστηροί κανόνες για τη διάθεση των αποβλήτων. Τα επικίνδυνα απόβλητα της Ευρώπης δεν μπορούν πλέον να απορρίπτονται σε φτωχές χώρες. Η ΕΕ εφαρμόζει επίσης αυστηρούς κανόνες ώστε τα χημικά που χρησιμοποιούν εταιρείες να είναι ασφαλή για τους πολίτες και το περιβάλλον.
Απώτερος στόχος της ΕΕ είναι η «βιώσιμη ανάπτυξη», δηλαδή, η οργάνωση βασικών δραστηριοτήτων όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία, η γεωργία και ο τουρισμός, με τρόπο που να διασφαλίζει τη δυνατότητα ανάπτυξής τους και, παράλληλα, την προστασία των φυσικών μας πόρων.
Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Επιχειρώντας να αναχαιτίσουν την κλιματική αλλαγή, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στη λήψη σκληρών μέτρων ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 % μέχρι το 2020.
Η ενέργεια αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και, για το λόγο αυτό, η ΕΕ έχει θέσει δεσμευτικούς στόχους για την αύξηση της χρήσης καθαρών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ο άνεμος, το νερό και ο ήλιος. Η προώθηση της «καθαρής ενέργειας» θα συμβάλλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και στην τόνωση της οικονομίας, αλλά και στη σταθεροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς θα απεξαρτήσει σε σημαντικό βαθμό την Ευρώπη από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η ΕΕ έχει ήδη δημιουργήσει ένα καινοτόμο «καθεστώς εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών», βάσει του οποίου επιβραβεύονται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που περιορίζουν τις εκπομπές τους, ενώ τιμωρούνται όσες υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια.


Το ευρώ στην τσέπη σας
Το ευρώ (€) αποτελεί ίσως το πιο απτό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ενιαίο νόμισμα έχει υιοθετηθεί από 16 χώρες (2009), οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΕΕ. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της οικονομίας τους.
Όλα τα χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις χώρες όπου το ευρώ γίνεται δεκτό. Τα χαρτονομίσματα είναι τα ίδια γαι όλες τις χώρες, ενώ τα κέρματα φέρουν κοινή απεικόνιση στη μια τους όψη και εθνικά σύμβολα της χώρας προέλευσής τους στην άλλη.
Χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία.
Ίσες ευκαιρίες
Η κοινωνία μας λειτουργεί δικαιότερα και αποτελεσματικότερα όταν δεν γίνονται διακρίσεις σε βάρος συνανθρώπων μας λόγω εθνικής καταγωγής, φύλου, αναπηρίας, φυλετικής καταγωγής ή άλλων χαρακτηριστικών. Για το λόγο αυτό, η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει τις διακρίσεις.
Ήδη από τη δεκαετία του 1950, οι πρώτες συνθήκες της ΕΕ όριζαν ρητά ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίση αμοιβή για ίση εργασία. Έτσι, η ΕΕ έγινε πρωτοπόρος στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία έχουν ενσωματωθεί πλέον σε όλες τις πολιτικές της ως αναπόσπαστο τμήμα τους.


Ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη για όλους
Για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας, οι χώρες της ΕΕ έχουν λάβει μέτρα για την πλήρη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών και των τελωνειακών τους αρχών, των υπηρεσιών μετανάστευσης και των δικαστηρίων.
Ένα πρακτικό μέτρο υπήρξε η θέσπιση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, με το οποίο γίνεται ευκολότερη η μεταφορά υπόπτων από τη χώρα όπου συλλαμβάνονται στη χώρα στην οποία καταζητούνται για ανάκριση ή για υπαγωγή σε δίκη. Τα κράτη μέλη συντονίζουν επίσης τις πολιτικές τους σε θέματα ασύλου και εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Εφόσον οι πολίτες της Ένωσης είναι ελεύθεροι να ζουν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, θα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, οπουδήποτε στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλες οι χώρες εφαρμόζουν τη νομοθεσία της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο και ότι οι δικαστικές αποφάσεις μιας χώρας μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλη. Η ΕΕ έχει κάνει πολλά για να διευκολύνει την επίλυση διασυνοριακών νομικών προβλημάτων που προκύπτουν από γάμο, διάσταση, διαζύγιο και κηδεμονία τέκνων, καθώς και άλλων ειδών αστικών διαφορών.
Απασχόληση και ανάπτυξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει στην ευημερία μας όλα αυτά τα χρόνια δημιουργώντας την ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα και εξαλείφοντας άλλα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές και την κινητικότητα.
Για το λόγο αυτό, οι επιπτώσεις στην Ευρώπη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν περιορισμένες. Οι ηγέτες της ΕΕ συνεργάζονται στενά για τη σταθεροποίηση των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη, καθώς και για τη χάραξη στρατηγικής με στόχο την αναθέρμανση της οικονομικής ανάπτυξης.
Στον ανταγωνιστικό κόσμο του σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Οι νέες αυτές θέσεις εργασίας μπορούν να προέλθουν από την έρευνα και την ανάπτυξη. Οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες για την έρευνα, ώστε μέχρι το 2010 να φθάσουν στο 3 % του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Χρειάζονται επίσης νέες δεξιότητες, και θα πρέπει όλοι να επενδύσουμε περισσότερο χρόνο για μάθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Το ένα τρίτο των 130 διεκατομμυρίων ευρώ του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ δαπανάται για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης σε λιγότερο ευνοημένες περιφέρειες καθώς και για την κατάρτιση ανέργων ή εργαζομένων ελλιπούς εξειδίκευσης.
Χάρη στην υποστήριξη της ΕΕ, οι κάτοικοι χωρών όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από 25 χρόνια. Σήμερα, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος στα νέα κράτη μέλη του ανατολικού τμήματος της Ένωσης.
Εξάγοντας ειρήνη και σταθερότητα
Ο πόλεμος μεταξύ χωρών της ΕΕ είναι σήμερα αδιανόητος, χάρη στην ενότητα που έχει οικοδομηθεί μεταξύ τους τα τελευταία 50 χρόνια. Μετά την εδραίωση της κατάστασης αυτής, η ΕΕ καταβάλλει σήμερα προσπάθειες εξάπλωσης της ειρήνης και της σταθερότητας και πέρα από τα σύνορά της.
Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής των συγκρούσεων είναι η ανάπτυξη μεγαλύτερης ευημερίας στον κόσμο. Η ΕΕ, ως η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο, χρησιμοποιεί την επιρροή της για την καθιέρωση δίκαιων κανόνων στο παγκόσμιο εμπόριο. Επιθυμεί επίσης να διασφαλίσει ότι η παγκοσμιοποίηση θα οφελήσει και τις φτωχότερες χώρες. Εξάλλου, η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος χορηγός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο.
Η ΕΕ αποστέλλει στρατιωτικές και αστυνομικές ειρηνευτικές δυνάμεις σε ασταθείς και ταραγμένες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια. Τέτοιες πρωτοβουλίες εντάσσονται στην αμυντική πτυχή της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι για τις δημοκρατικές χώρες να ενώσουν με επιτυχία τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις τους για το κοινό συμφέρον, αποτελώντας έτσι πρότυπο για άλλα μέρη του πλανήτη.


Μια θέση στην Ένωση
Αφότου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των έξι ιδρυτικών μελών της πριν από 50 και πλέον χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσελκύει συνεχώς νέα μέλη, με αποκορύφωμα την ιστορική διεύρυνσή της από 15 σε 25 μέλη, το 2004, η οποία σηματοδότησε και την επανένωση μιας ηπείρου διαιρεμένης επί 45 χρόνια εξαιτίας του Ψυχρού Πολέμου.
Κάθε ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να προσχωρήσει στην Ένωση, εφόσον διαθέτει σταθερή δημοκρατία που εγγυάται το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων. Πρέπει ακόμη να διαθέτει λειτουργούσα οικονομία της αγοράς και δημόσιες υπηρεσίες ικανές να εφαρμόζουν στην πράξη τη νομοθεσία της ΕΕ.
Η Κροατία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Τουρκία είναι χώρες υποψήφιες για ένταξη. Η ΕΕ παρέχει ουσιαστική οικονομική και πρακτική βοήθεια σε υποψήφιες χώρες για να τις βοηθήσει να προετοιμάσουν την προσχώρησή τους.
Από τη στιγμή που μια χώρα υποβάλει αίτηση προσχώρησης μέχρι την ημερομηνία της προσχώρησης μπορεί να περάσουν δέκα χρόνια ή και περισσότερο. Η συμφωνία προσχώρησης πρέπει, μετά την έγκρισή της, να κυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα εθνικά κοινοβούλια τόσο της υποψήφιας χώρας όσο και όλων των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ.
Αγκαλιάζοντας μια ήπειρο
Τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ημερομηνίες προσχώρησής τους.

1952 Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο

1973 Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία

1981 Ελλάδα

1986 Ισπανία, Πορτογαλία

1995 Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία

2004 Εσθονία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία

2007 Βουλγαρία, Ρουμανία




Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
η φωνή των πολιτών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια από τους πολίτες της Ευρώπης για να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους.
Tο Κοινοβούλιο από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρμόδιο για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με βάση προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι από κοινού αρμόδια για την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ, ύψους περίπου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα ανάκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΜΕΚ) δεν ανήκουν σε εθνικούς συνασπισμούς, αλλά σε πολιτικές ομάδες πανευρωπαϊκού χαρακτήρα, οι οποίες εκπροσωπούν διάφορα κόμματα, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες), οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Οι ομάδες αυτές αντιπροσωπεύουν όλες τις απόψεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, από τις έντονα φιλοομοσπονδιακές έως τις ανοικτά ευρωσκεπτικιστικές.
Οι βασικές σύνοδοι του Κοινοβουλίου πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο (Γαλλία) και άλλες στις Βρυξέλλες (Βέλγιο). Οι εργασίες του διεξάγονται και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, όπως και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Το Κοινοβούλιο εκλέγει τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, ο οποίος διερευνά καταγγελίες των πολιτών σχετικά με περιπτώσεις κακοδιοίκησης από την πλευρά των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ (ombudsman.europa.eu).
europarl.europa.eu


Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
η φωνή των κρατών μελών
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης —παλαιότερα γνωστό ως Συμβούλιο Υπουργών— είναι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αρμόδιο για τη θέσπιση της νομοθεσίας της ΕΕ. Είναι επίσης αρμόδιο για την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και την αμυντική πολιτική της ΕΕ καθώς και για σημαντικές αποφάσεις σε θέματα δικαιοσύνης και ελευθερίας.
Tο Συμβούλιο απαρτίζεται από υπουργούς των εθνικών κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Στις συνεδριάσεις παρευρίσκονται οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: υπουργοί Εξωτερικών, υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, υπουργοί Γεωργίας κ.λπ. Κάθε έξι μήνες, ένα διαφορετικό κράτος μέλος αναλαμβάνει την αποκαλούμενη προεδρία της ΕΕ, δηλαδή προεδρεύει σ’ αυτές τις συνεδριάσεις και καταρτίζει τη συνολική πολιτική ατζέντα.
Κάθε χώρα διαθέτει έναν αριθμό ψήφων στο Συμβούλιο, ο οποίος αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του πληθυσμού της, αλλά σταθμίζεται υπέρ των χωρών με τον μικρότερο πληθυσμό. Οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία, αλλά για ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα σε τομείς όπως η φορολογία, το άσυλο, η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική απαιτείται ομοφωνία.
Οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί των κρατών μελών συνέρχονται ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρκετές φορές το χρόνο. Σε αυτές τις αποκαλούμενες «συνόδους κορυφής» χαράσσεται η γενική πολιτική της ΕΕ.
consilium.europa.eu


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
προώθηση του κοινού συμφέροντος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί και προασπίζει τα συμφέροντα της Ευρώπης στο σύνολό της.
Συντάσσει προτάσεις για νέες νομοθετικές πράξεις, τις οποίες υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και διαχειρίζεται το καθημερινό έργο της εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ καθώς και της διάθεσης των κονδυλίων της. Η Επιτροπή διασφαλίζει επίσης τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δύναται δε να στραφεί κατά των παραβατών, παραπέμποντάς τους, εφόσον χρειαστεί, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Επιτροπή αποτελείται από 27 μέλη, άνδρες και γυναίκες, ένα από κάθε χώρα της ΕΕ. Στο έργο τους επικουρούνται από περίπου 24 000 υπαλλήλους, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής επιλέγεται από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι υπόλοιποι επίτροποι διορίζονται από τις εθνικές τους κυβερνήσεις σε συνεννόηση με τον επιλεγέντα πρόεδρο και εγκρίνονται από το Κοινοβούλιο. Οι επίτροποι δεν αντιπροσωπεύουν τις κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Ο καθένας από αυτούς είναι αρμόδιος για συγκεκριμένο τομέα πολιτικής της ΕΕ.
Ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής διορίζονται για περίοδο πέντε ετών, η οποία συμπίπτει με τη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ec.europa.eu
Το Δικαστήριο:
το κράτος δικαίου
Ρόλος του Δικαστηρίου είναι να διασφαλίζει ότι η νομοθεσία της ΕΕ ερμηνεύεται και εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, έτσι ώστε να ισχύει για όλους εξίσου. Για παράδειγμα, μεριμνά ώστε τα εθνικά δικαστήρια να μην εκδίδουν διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο θέμα. Επίσης, το Δικαστήριο εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ενεργούν σύμφωνα με το νόμο. Εδρεύει στο Λουξεμβούργο και απαρτίζεται από ένα δικαστή ανά κράτος κράτος μέλος.
curia.europa.eu


Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο:
τα χρήματά σας πιάνουν τόπο
Το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει κατά πόσον οι πόροι της ΕΕ, οι οποίοι προέρχονται από τους φορολογουμένους, χρησιμοποιούνται με νόμιμο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο και για το σκοπό που προορίζονται. Το Ελεγκτικό Συνέδριο εδρεύει στο Λουξεμβούργο και έχει το δικαίωμα να ελέγχει κάθε οργανισμό, φορέα ή επιχείρηση που διαχειρίζεται κονδύλια της ΕΕ.
eca.europa.eu
Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή:
η φωνή της κοινωνίας των πολιτών
Τα 344 μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής εκπροσωπούν ευρύ φάσμα συμφερόντων, από εργοδότες μέχρι συνδικαλιστικά στελέχη και από καταναλωτές μέχρι οικολόγους. Είναι ένα συμβουλευτικό σώμα το οποίο γνωμοδοτεί για τις προτάσεις αποφάσεων της ΕΕ στους τομείς της απασχόλησης, των κοινωνικών δαπανών, της επαγγελματικής κατάρτισης κ.λπ.
eesc.europa.eu
Η Επιτροπή των Περιφερειών:
η τοπική διάσταση
Η Επιτροπή των Περιφερειών γνωμοδοτεί για αποφάσεις που προτίθεται να λάβει η Ένωση και οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο σε τομείς όπως οι μεταφορές, η υγεία, η απασχόληση και η εκπαίδευση σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο. Τα 344 μέλη της είναι συνήθως προϊστάμενοι περιφερειακών διοικήσεων ή δήμαρχοι.
cor.europa.eu
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα:
ένα σταθερό νόμισμα
Με έδρα τη Φραγκφούρτη (Γερμανία), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αρμόδια για τη διαχείριση του ευρώ, κυρίως με τον καθορισμό των επιτοκίων. Κύριο μέλημά της είναι να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να μην πλήττεται από τον πληθωρισμό. Η Τράπεζα λαμβάνει τις αποφάσεις της ανεξάρτητα από εθνικές κυβερνήσεις και άλλους φορείς.


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων:
χείρα βοηθείας
Η ΕΤΕ δανείζει χρήματα για έργα ευρωπαϊκού ενδιάφεροντος, κυρίως στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες. Χρηματοδοτεί έργα υποδομών, όπως σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις και περιβαλλοντικά σχέδια, χορηγεί πιστώσεις για επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων και δανείζει χρήματα σε χώρες υποψήφιες για προσχώρηση και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Δεδομένου ότι είναι ιδιοκτησία των κυβερνήσεων της ΕΕ, δύναται να αντλεί κεφάλαια και να χορηγεί δάνεια και πιστώσεις με ευνοϊκούς όρους.
www.eib.org
Τα σύμβολα της ΕΕ
Η ευρωπαϊκή σημαία
Τα δώδεκα αστέρια σε κύκλο συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης.
Ο ευρωπαϊκός ύμνος
Η μελωδία προέρχεται από την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Όταν η μουσική αυτή σύνθεση χρησιμοποιείται ως ευρωπαϊκός ύμνος, δεν έχει στίχους.

Ημέρα της Ευρώπης, 9 Μαΐου
Οι ιδέες στις οποίες βασίστηκε η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου 1950, σε ομιλία του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Robert Schuman. Κάθε χρόνο, η 9η Μαΐου εορτάζεται ως επέτειος της ΕΕ.
Ενωμένοι στην πολυμορφία
Αυτό είναι το έμβλημα της Ένωσης.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Το κείμενο ολοκληρώθηκε τον
Φεβρουάριο του 2009.