Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Book Crossing


Αν θέλετε το αγαπημένο σας βιβλίο να κάνει το γύρο του κόσμου, να αλλάξει χέρια και να διαβαστεί από ανθρώπους που ίσως να μη γνωρίσετε ποτέ, αντί να σκονίζεται για χρόνια στο ράφι της βιβλιοθήκης σας, τότε η λύση είναι μία και λέγεται bookcrossing!
Η ιδέα ξεκίνησε το 2001, όταν ο Αμερικανός Ron Hornbaker, γοητευμένος από sites όπως τα Where’s George? και PhotoTag, που κατέγραφαν την πορεία χαρτονομισμάτων και φωτογραφικών μηχανών μιας χρήσης ανά τον κόσμο, σκέφτηκε ότι ένα αντίστοιχο project με βιβλία θα γνώριζε μεγάλη επιτυχία.
Ο τρόπος που λειτουργεί το book crossing είναι απλούστατος. Αφού εγγραφείτε στο www.bookcrossing.com, εντελώς δωρεάν,καταχωρείτε το βιβλίο ή τα βιβλία που σκέφτεστε να… χαρίσετε και είτε –η συνηθέστερη πρακτική– τα αφήνετε σε κάποιο δημόσιο χώρο είτε τα δίνετε σε κάποιο φίλο, φιλανθρωπικό οργανισμό ή “second hand” βιβλιοπωλείο. Η ιδέα είναι ότι όποιος τα βρει θα προσέξει το Book Crossing ID –αντίστοιχο του serial number, το οποίο παίρνετε μετά την καταχώρηση του βιβλίου σας στο site και πρέπει να σημειώνετε μέσα από το εξώφυλλό του– και θα επισκεφθεί το site για να δηλώσει την εύρεση.

Ακόμα και αν το αγαπημένο σας βιβλίο πέσει στα χέρια κάποιου που μπορείς να μην έχει ιδέα τι είναι το book crossing, δεν πειράζει...Εξάλλου, αυτό είναι και το νόημα. Το book crossing δεν είναι ένα κλειστό club για λίγους –φιλοδοξεί να διαδώσει την ιδέα σε όλο τον κόσμο!
Για περισσοτερες πληροφορίες μπείτε στο: http://www.bookcrossing.com/