Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Θέμα στις ΗΠΑ οι αυτοκτονίες στην Κρήτη

Οι αυτόχειρες της Κρήτης, τράβηξαν την προσοχή της WSJ. Οδοιπορικό του αρθρογράφου της εφημερίδας στο Ηράκλειο Κρήτης, σκιαγραφεί την κατάσταση





Ορμώμενος από την ιστορία του Β.Π., του χονδρέμπορου φρούτων και λαχανικών από το Ηράκλειο Κρήτης, που φέρεται να αυτοκτόνησε λόγω οικονομικών προβλημάτων, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Markus Walker, επισκέφτηκε την Κρήτη.



Στο εκτενές δημοσίευμα, με τίτλο “Η Ελλάδα πληρώνει την κρίση με το πιο σκληρό τίμημα”, ο αρθρογράφος τονίζει πως τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται στην προσωπική ιστορία του Β.Π., περιγράφοντας πως οδηγήθηκε στην απόφαση να γίνει αυτόχειρας, ξεψυχώντας στα χέρια της συζύγου του.

Ο αρθρογράφος μίλησε και με τον ψυχολόγο Άρη Βιολατζή, ο οποίος του ανέφερε μεταξύ άλλων, πως τα πραγματικά νούμερα είναι στην πραγματικότητα υψηλότερα, αφού λόγω του κοινωνικού στίγματος, πολλές οικογένειες επιλέγουν να παρουσιάσουν την αυτοκτονία ως ατύχημα. “Σήμερα καταγράφονται περίπου 6 αυτοκτονίες ανά 100.000 πληθυσμού”, αναφέρει η εφημερίδα. Όπως ανέφερε ο ψυχολόγος, η γραμμή βοήθειας την οποία λειτουργεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός “Κλίμακα” λάμβανε περίπου 10 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα, όμως σήμερα, υπάρχουν μέρες που παίρνει έως και 100 τηλεφωνήματα.

”Τα δύο χρόνια κρίσης χρέους στην Ελλάδα έχουν κάνει τους πολίτες να παραπαίουν από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται”, γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Όπως εξηγεί η Wall Street Journal, το θλιβερό φαινόμενο λαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις στην Κρήτη, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται μπαράζ αυτοκτονιών ανάμεσα σε επιχειρηματίες.

Όσον αφορά στην αύξηση περιστατικών αυτοκτονιών στην Κρήτη, ο αρθρογράφος αναφέρει, πως “εν μέρει αυτό εξηγείται, σύμφωνα με τους ντόπιους, στο συνδυασμό του σκασίματος της φούσκας του δανεισμού και της ταυτότητας των ανδρών της Κρήτης”.

“Η ιστορία της επανάστασης του νησιού απέναντι στην ξένη κατοχή, πρώτα των Τούρκων και μετά των Ναζί, έχει καλλιεργήσει το ιδεώδες της ανδρικής δύναμης και υπερηφάνειας”, αναφέρει χαρακτηριστικά।


ΠΗΓΗ: www.news247.gr