Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Επίσκεψη στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Τατοίου!

Η Ιστορία μας αναγεννιέται!
Η Αεροπορική μας κληρονομιά υπάρχει,και στέκεται υπερήφανη στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στην βάση του Τατοίου!
Οι υπεύθυνοι του Μουσείου,έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αναπαλαιώσουν και να διατηρήσουν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και άλλων μέσων της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Για όσους λοιπόν θα ήθελαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά μερικά απ τα αεροσκάφη, που πέταξαν με τα χρώματα - και όχι μόνο - της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας,μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για επίσκεψη ,στην ΔΕΕ (Διεύθυνση Εκθέσεων - Έρευνας) στο τηλέφωνο 210 8195254-56.
Οι ώρες επίσκεψης είναι από τις 9:00 π.μ εώς τις 14:00 καθημερινές εκτός αργιών.
Την ημέρα της επίσκεψης,θα πρέπει να έχετε μαζί σας και το Δελτίο Αστυνομικής σας Ταυτότητας.

Θαυμάστε λοιπόν την δουλειά των υπευθύνων του Μουσείου με ένα μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα των Αεροσκαφών που υπάρχουν και που αυξάνουν με σταθερό ρυθμό...

Ένα Helldiver,απ τα ελάχιστα που διασώζονται,με την υπηρεσία του στην ΠΑ να ξεκινάει απ τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και κατά την διάρκεια του Εμφυλίου.

Ένα αεροσκάφος που άφησε Ιστορία και με τα χρώματα της ΕΒΑ,το γνωστό σε όλους Spitfire.Το συγκεκριμένο έχει υποδοχή για κάμερα στο κάτω μέρος της ατράκτου,λίγο πίσω απ την πτέρυγα.

Το δεύτερο Jet σε υπηρεσία στην ΠΑ μετά το T-33,ήταν το εικονιζόμενο F-84G,εδώ στα χρώματα του πρώτου Ακροβατικού Σμήνους της Ελλάδας.

Ένα Hu-16 Allbatros αναμένει σιωπηλό την φροντίδα του προσωπικού.Δεδομένου ότι υπάρχει ήδη ένα πλήρως αναπαλαιωμένο στην πίστα του Μουσείου,είναι άγνωστο το μέλλον του συγκεκριμένου...
Αυτό όμως που το κάνει μοναδικό είναι τα διάσπαρτα εξογκώματα/αντέννες  στην άτρακτο,που δείχνουν ότι είναι το μοναδικό Allbatros με καθήκαντα Ηλεκτρονικού πολέμου.

Το δεύτερο Ακροβατικό Σμήνος είχε την ονομασία Ελληνική Φλόγα.Χρησιμοποιούσε αεροσκάφη F-86E(M) όπως το εικονιζόμενο.

Ένα αεροσκάφος που πέταξε για λίγα χρόνια στους ουρανούς μας,αλλά άφησε και αυτό την δική του Ιστορία.Το TF-102 με παραλλαγή ADC Grey.

Άλλο ένα εκπαιδευτικό TF-102, αυτή την φορά βαμμένο με τα χρώματα SEA(South East Asia),γνωστότερο ως "Παραλλαγή Βιετνάμ".
Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο, είναι διαφορετικό με το προηγούμενο,όχι μόνο στο βάψιμο αλλά και στις πτέρυγες,που ξεχωρίζουν η μία απ την άλλη ως Case X και Case XX

Ένα εκπαιδευτικό T-37,γνωστό στους Ικάρους και ως Tweety απ το πολύ μικρό του μέγεθος και το χαρακτηριστικό σφύριγμα των κινητήρων του.
Πίσω διακρίνεται ένα C-47 Dacota διασκευασμένο σε καθήκοντα μεταφοράς επισήμων(VIP).

Tο πρώτο επετειακά βαμμένο αεροσκάφος της ΠΑ.Το γνωστό  F-104G "Τίγρης" της 335 Μοίρας.
Αυτό,μαζί με τον "Όλυμπο",διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση στο κεντρικό υπόστεγο του Μουσείου.

Το πρώτο ελικόπτερο στην Ιστορία της Αεροπορίας μας.Το UH-19D μαζί με λίγα UH-19B επιχειρούσαν σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης,καθώς και σε άλλα καθήκοντα μεταφορών.
Δυστυχώς το συγκεκριμένο δεν είναι Ιστορικά σωστά βαμμένο,καθότι δεν υπήρξαν ποτέ με την κίτρινη ρίγα στην κεντρική άτρακτο που δηλώνει Έρευνα και Διάσωση(SAR).

Ένα Gulfstream που υπηρετεί στην ΠΑ με καθήκοντα κυρίως μεταφορών και VIP..

Το τελευταίο δημιούργημα του Μουσείου.Ένα πανέμορφο F-86E(M) όπως πετούσε με τα χρώματα της 341 ΜΑΗ.

Ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους τους ανθρώπους της Μοίρας για την εντυπωσιακή δουλειά που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής,και ευχόμαστε σε ακόμη εντυπωσιακότερα εκθέματα που θα δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την Ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας στις νέες γενιές.

ΠΗΓΗ: http://www.modelclub.gr/forums/index.php?PHPSESSID=8c7ec109d9096374cdd395d72bb16f3e&topic=1780.msg27158#msg27158