Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ιατρείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής - Ευγενίδειο Θεραπευτήριο

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτρέπει στους ταξιδιώτες να διανύουν τεράστιες αποστάσεις σε ελάχιστο χρόνο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς, κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς λόγους ή για αναψυχή.
Παρά τους κινδύνους των νέο-αναδυόμενων νοσημάτων και τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, ο αριθμός των ταξιδιωτών κάθε χρόνο αυξάνει, ενώ το εύρος των προορισμών διευρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς οι ταξιδιώτες στις μέρες μας προτιμούν όλο και πιο απομακρυσμένους και «εξωτικούς» προορισμούς. Οι προαναφερόμενοι λόγοι δημιούργησαν παγκοσμίως την ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου τομέα στη Ιατρική, την Ταξιδιωτική Ιατρική.
Η Ταξιδιωτική Ιατρική αποτελεί τον τομέα υγείας που ασχολείται κυρίως με την πρόληψη των νοσημάτων που αφορούν τον ταξιδιώτη, και ακολούθως, με την εκτίμηση και αντιμετώπιση του μετά την επιστροφή του, όταν αυτό απαιτηθεί. Κατ' επέκταση, αποτελεί τομέα της δημόσιας υγείας, δεδομένης της εμπλοκής της στη διαχείριση εισαγόμενων νοσημάτων. Η διαχείριση του ταξιδιώτη είναι μια δυναμική διαδικασία, που απαιτεί κατάλληλη εκπαίδευση, γνώση των κινδύνων και των εκάστοτε μεταβολών τους εξατομικευμένη εκτίμηση του σχετικού κινδύνου και ενεργητική διαδικασία ενημέρωσης, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση σε μέτρα προφύλαξης ή μακροχρόνια αγωγή.
Το ιατρείο στελεχώνεται από τους ακόλουθους:
Καθηγητής Γεώργιος Σαρόγλου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος
Ανδρούλα Παυλή, Γενικός Ιατρός εξειδικευμένη στην Ταξιδιωτική Ιατρική
Δρ. Παύλος Σαράφης, Νοσηλευτής εξειδικευμένος στην Ταξιδιωτική Ιατρική,
Άννα-Μαρία Κεφαλά, Γραμματέας,
και προσφέρει ατελώς τις ακόλουθες υπηρεσίες σε όλα τα μέλη του ΕΣΝΕ και τις οικογένειές τους καθώς και στους φοιτητές Νοσηλευτικής:
Εκτίμηση και αντιμετώπιση θεμάτων υγείας ταξιδιωτών, παροχή υπηρεσιών πρόληψης, προφυλακτική χορήγηση φαρμάκων και εμβολίων και διαχείριση νοσούντων ταξιδιωτών μετά την επιστροφή τους.
Δείτε την παρουσίαση και περισσότερες πληροφορίες για το Ιατρείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής σε μορφή PDF ή PowerPoint:
 
 
http://share.uoa.gr/public/Documents/att/Iatreio_Tax_Iatrikis.pdf
Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Παπαδιαμαντοπούλου 20, Ιλίσια