Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΣΑ


Μέχρι το 2000, πολλοί δεν γνώριζαν τι είναι η Νοηματική και ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήξεραν να τη χρησιμοποιούν. Μετά την αναγνώριση της όμως ως Επίσημη Γλώσσα της Κοινότητας των Κωφών, το χάσμα ανάμεσα στη γλώσσα των Κωφών και τη γλώσσα των Ακουόντων μειώθηκε. Δεν είναι λίγοι σήμερα οι ακούοντες που γνωρίζουν τη Νοηματική.

Τι είναι όμως η Νοηματική;

Η Νοηματική λοιπόν δεν είναι ούτε παντομίμα, ούτε μια εικονική-συμβολική γλώσσα που δανείζεται λέξεις από τις καθημερινές κινήσεις των ακουόντων. Είναι η γλώσσα των Κωφών! Είναι με άλλα λόγια μια οπτική-κινητική γλώσσα με συγκεκριμένες χειρομορφές στην οποία η έκφραση του προσώπου και γενικότερα η στάση όλου του σώματος είναι μέρος της γραμματικής και συντακτικής δομής της. Είναι ισότιμη με όλες τις υπόλοιπες γλώσσες γιατί έχει τη δική της σύνταξη ,δομή και το δικό της λεξιλόγιο.

Ο στόχος όμως της Νοηματικής ως γλώσσα δεν είναι μόνο η εκμάθηση της από τους ακούοντες. Επεκτείνεται και σε κάτι άλλο ακόμα πιο σημαντικό… τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε Ακούοντα και Κωφά άτομα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διευκόλυνση και των δυο πλευρών σε όλους τους τομείς, όπως είναι η συνεργασία στον επαγγελματικό χώρο, η απόκτηση του πτυχίου Διερμηνείας από τους ακούοντες και η διδασκαλία τους σε σχολείο Κωφών, ως καθηγητές και δάσκαλοι.

Γενικότερα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η συγκεκριμένη γλώσσα διευκολύνει στην καλύτερη γνωριμία και επικοινωνία των ατόμων που ανήκουν στις δυο προαναφερθείσες «κατηγορίες». Οι ακούοντες γνωρίζοντας τη Νοηματική μπορούν να πετύχουν οποιονδήποτε από τους παραπάνω στόχους επιθυμούν ή και όλους.

Πώς όμως μπορούν τα άτομα που δεν έχουν πρόβλημα ακοής να μάθουν το μέσο επικοινωνίας των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα; Ό, τι είναι απαραίτητο για την εκμάθηση της συγκεκριμένης γλώσσας παρέχεται από το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που συνεργάζεται με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας καθώς επίσης και άλλους φορείς για την καλύτερη και πιο επιτυχή διδασκαλία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Οι δάσκαλοι είναι φυσικά Κωφοί που ξεκινούν μαζί με τους μαθητές τους το «χτίσιμο»της γέφυρας η οποία στο τέλος της χρονιάς έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και είναι σταθερή λόγω των γερών βάσεων της.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, το οποίο λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια - από το 2001 - και εδρεύει στην οδό Εγνατίας 63,στην Θεσσαλονίκη, έχει ως σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τρίτα πρόσωπα σχετικώς με την εκμάθηση της Νοηματικής Γλώσσας, της αναγνωρισμένης πλέον γλώσσας της κοινότητας των Κωφών με ειδική νομοθετική ψήφιση από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται γιατί μεγαλώνει το ενδιαφέρον των ακουόντων για γνωριμία με την κοινότητα των Κωφών και την κουλτούρα της, εξαιτίας της προβολής που γίνεται από τα Μ.Μ.Ε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα μεγαλύτερη γεφύρωση της επικοινωνίας ανάμεσα στην κοινότητα των Κωφών και την ευρύτερη Κοινωνία. Η εξάλειψη του χάσματος ανάμεσα στα Κωφά και τα Ακούοντα άτομα συνεπάγεται τη διευκόλυνση και των δύο πλευρών σε όλους τους τομείς, όπως είναι η συνεργασία στον επαγγελματικό χώρο, η απόκτηση του πτυχίου Διερμηνείας από τους ακούοντες και η διδασκαλία τους σε σχολείο Κωφών, ως καθηγητές και δάσκαλοι.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Νοηματικής Γλώσσας που εφαρμόζεται στο Κ.Ε.Ν.Γ, βασίζεται στο πρόγραμμα διδασκαλίας και εκμάθησης της Ν.Γ του Gallaudet University, του μοναδικού Παγκοσμίως Πανεπιστημίου Κωφών. Η πλήρης εκμάθηση της Νοηματικής Γλώσσας πραγματοποιείται σε 4 κύκλους, οι οποίοι μπορούν να γίνουν είτε εντατικά είτε κανονικά. Με την ολοκλήρωση του Α’ κύκλου (επίπεδο αρχαρίων) ο ακούων μαθητής έχει την δυνατότητα να επικοινωνήσει μ’ ένα Κωφό άτομο αλλά η απόκτηση της ευχέρειας πραγματοποιείται σε 4 κύκλους, κατά την διάρκεια των οποίων ο μαθητής διδάσκεται ό, τι αφορά στην συγκεκριμένη γλώσσα(Σύνταξη, λεξιλόγιο, έκφραση προσώπου, γραμματική). Τα εντατικά τμήματα (4 2ωρα μαθήματα/ εβδομάδα)διαρκούν 4 μήνες και τα κανονικά(2 2ωρα μαθήματα/ εβδομάδα) 8 μήνες. Το ωράριο των μαθημάτων είναι ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις υποχρεώσεις των μαθητών μας.

Με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου χορηγείται βεβαίωση από το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στην οποία πιστοποιείται η παρακολούθηση των 120 ωρών Ε.Ν.Γ που απαιτούνται για κάθε κύκλο. Το ανώτερο πτυχίο που μπορεί να αποκτήσει κάποιος σε επίπεδο Νοηματικής Γλώσσας είναι το πτυχίο της ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. Οι εξετάσεις δίνονται στην Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος που εδρεύει στην Αθήνα και η οποία χορηγεί και το αντίστοιχο πτυχίο. Για συμμετοχή στις εξετάσεις ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση και των 4 κύκλων διδασκαλίας της Ε.Ν.Γ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κ(έντρο)Ε(λληνικής)Ν(οηματικής)Γ(λώσσας), στα τηλ.2310/252-882-3,fax.2310/252-884 Αναγνωρισμένο Σωματείο με απόφαση 13908/04. Διεύθυνση: Εγνατίας 63, 1ος όροφος Τ.Κ.546 31 Θεσσαλονίκη.

www.keng.gr