Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Mουσείο ΗΣΑΠ

Ζούμε σε μια πόλη γεμάτη μουσεία…Ανάμεσα σ’αυτά πήρε το αυτί μας και για το μουσείο του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Αποφασίσαμε λοιπόν να το επισκεφθούμε και να δούμε τι εκθέματα μπορεί να έχει.
 Μπαίνοντας στο Μουσείο το μάτι μας πέφτει στην φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη και ζητάμε να μάθουμε την ιστορία της.
 
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο Μουσείο που με τα εκθέματα του ταξιδεύει πραγματικά τον επισκέπτη στο παρελθον και διηγείται με ένα μοναδικό τρόπο την ιστορία του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, από το 1835 μέχρι σήμερα
Με περιεχόμενο εκπαιδευτικό για τους νέους και ίσως κάπως νοσταλγικό για τους παλαιότερους, το Μουσείο του ΗΣΑΠ πρωτολειτούργησε το 2005, από το Σωματείο Συνταξιούχων.
Χαρακτηριστικά να πούμε, πως μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν, παλιές ταυτότητες εργαζομένων, μηχανήματα και εργαλεία  που χρησιμοποιούσαν οι τεχνικοί και οι ηλεκτροδηγοί, στολές που φορούσε το προσωπικό,φωτογραφίες και πινακίδες από τις αποβάθρες των σταθμών. Είναι σα να συνδέεται το παρόν με το παρελθόν και όλα να ξαναζωντανέυουν μπροστά στα μάτια σου.


Ο οραματιστής της ιδέας  του Μουσείου, Μανώλης Φωτόπουλος, μας διηγήθηκε την ιστορία του Μουσείου μέσα σ’ενα ξύλινο βαγόνι, κατασκευής του 1904, που είχε βρεθεί πεταμένο στο Θησείο.
 
Το μουσείο ανήκει στο Σωματείο Συνταξιούχων του ΗΣΑΠ, οι οποίοι και το συντηρούν με εισφορές από το υστέρημα τους. Χαρακτηριστικά μας είπαν ότι « και μία λάμπα που θέλουν να αλλάξουν την πληρώνουν από την τσέπη τους». Αυτό που μας έκανε  ιδιαίτερη εντύπωση, όση ώρα μιλούσαμε με τον κύριο Φωτόπουλο και αυτό που βλέπαμε στα μάτια του αν θέλετε, είναι η αγάπη του για την εταιρεία του ΗΣΑΠ, και απ’ ότι φαίνεται δεν είναι ο μόνος. Είναι όλοι όσοι εργάστηκαν στην εταιρεία.
Όπως μας περιέγραψε , κατα τη διάρκεια της ξενάγησης μας, από τις πιο συγκινητικές  στιγμές είναι οι επισκέψεις παλιών εργαζομένων στο μουσείο, καθώς αντικρύζουν αντικείμενα που τους γυρίζουν χρόνια πίσω!
 


 Το μουσείο βρίσκεται εντός του  ηλεκτρικόυ σταθμού του Πειραιά και λειτουργεί καθημερινά  9.00 με 14.00.
Η είσοδος είναι ελέυθερη.

Της Αναστασίας Γαβριλή & της Μαρίας Κεφαλά