Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου

Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας…Σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της …την οδό Ακαδημίας, την οποία καθημερινά  διασχίζουν εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς ίσως να έχουν προσέξει το κτίριο στο οποίο εδρεύει το «Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου» , στον αριθμό 50.
 
Αφήσαμε για λίγο τη βουή της πολής και μπήκαμε στο Θεατρικό Μουσείο, όπου ανακαλύψαμε έναν πολιτιστικό θησαυρό.
Οι τοίχοι γεμάτοι αφίσες παραστάσεων, φωτογραφίες ηθοποιών και σκηνοθετών, δημοσιεύσεις του Tύπου, από τον  19ο και 20ο αιώνα, συνθέτουν ένα σκηνικό δόξας.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας  Ελληνικού Θεάτρου, Κωστας Γεωργουσόπουλος, μας έκανε μια συγκινητική περιήγηση στην ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου και μια ηχητική βόλτα στα εκθέματα του Μουσείου.
Στα ειδικά διαμορφωμένα καμαρίνια κορυφαίων πρωταγωνιστών του Ελληνικού Θεάτρου, όπως  της Μελίνας Μερκούρη, της Κατίνας Παξινού , του Αλέξη Μινωτή και του Δημήτρη Χορν, όπου εκτίθενται τα προσωπικά τους αντικείμενα ,ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει.
Σήμερα, ωστόσο, το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
«Αρκετές είναι οι φορές που έχει χρειαστεί να βάλουμε χρήματα από την τσέπη μας», μας λέει ο κ. Γεωργουσόπουλος, ενώ μας εξηγεί πως ο χώρος στον οποίο φιλοξενείται το Κεντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου, σε τίποτα δε θυμίζει Μουσείο.
 

Διεύθυνση: Ακαδημίας 50
Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00-15.00
Κυριακή: 10.00-13.00
http://www.theatremuseum.gr/

 Tης Αναστασίας Γαβρίλη