- Ένα αστέρι γεννιέται…
Ήταν μία από τις σημαντικότερες μορφές του παγκόσμιου κινηματογράφου που άφησε εποχή και μέχρι σήμερα μικροί και μεγάλοι τον παρακολουθούν με ιδιαίτερη χαρά. Ο λόγος για τον Άγγλο ηθοποιό Τσάρλι Τσάπλιν! Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 και πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 1977. Και οι δύο του γονείς ήταν ηθοποιοί, αλλά μην φανταστείτε, ότι έπαιζαν σε κάποιο μεγάλο θέατρο ή σε κάποια ταινία, πρόκειται για πλανόδιους ηθοποιούς. Από μικρή ηλικία λοιπόν ο Τσάπλιν έμαθε το γέλιο παρόλο που πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Όταν ήταν σε μικρή ηλικία οι γονείς του χωρίζουν και έτσι αναγκάζετε να πηγαίνει μαζί με την μαμά που στις διάφορες επαρχιακέ περιοδείες της. Πολύ γρήγορα «φεύγει» από την ζωή ο πατέρας του και έτσι η μητέρα του μένει άνεργη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο μικρός Τσάρκι να πρέπει να βγάλει χρήματα έτσι ώστε να συντηρήσει την μητέρα του και τον εαυτό του.
- Η αρχή μιας άγνωστης καριέρας…
Ξεκινάει λοιπόν ως καλλιτέχνης του δρόμου, δηλαδή αυτοσχεδίαζε κάποια μικρά χορευτικά στους δρόμους του Λονδίνου και τα παρουσίαζε με σκοπό να μαζεύει χρήματα. Μπορεί οι γονείς του να μην ήταν μεγάλοι ηθοποιοί, όμως είχαν κάνει πολύ καλές σχέσεις με διάφορους ανθρώπους του θεάματος και αυτό βοήθησε τον Τσάπλιν. Αρχικά βρίσκει μία κανονική δουλειά στον παιδικό χορευτικό θίασο των Eight Lancashire Lads και ύστερα σε ηλικία μόλις οκτώ ετών, ήταν ήδη ηθοποιός που ερμήνευε παιδικούς ρόλους σε παραστάσεις στο Λονδίνο. Το 1921 φεύγει για τις ΗΠΑ όπου παίρνει μέρος σε διάφορες κωμωδίες. Μεταξύ του 1912 και του 1918 πρωταγωνιστεί σε πολλές μικρές κωμωδίες, και έτσι καθιερώνεται σε ταινίες μικρού μήκους του βουβού κινηματογράφου.
- Ο Σαρλό…
Εκείνη την περίοδο γεννιέται και η πλέον γνωστή στους περισσότερους φυσιογνωμία του Σαρλό. Πρόκειται για ένα καλόκαρδο αλήτη με κοντό μαύρο μουστάκι, πολύ μεγάλα παπούτσια, καπέλο μικρό από το κανονικό μέγεθος και μπαστούνι. Ο Σαρλό προσπαθούσε να επιβιώσει μέσα σε ένα κόσμο όπου η κοινωνική αδικία και η ανισότητα ήταν έντονη, κάτι που συμβαίνει έντονα και στις μέρες μας.
- Η απόλυτη επιτυχία…
Ο Τσάρλι είχε πολλαπλό ρόλο σε αυτό που έκανε, καθώς εκτός από πρωταγωνιστής, ήταν σκηνοθέτης, μουσικοσυνθέτης και σεναριογράφος των ταινιών του. Εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και γίνεται ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Καταφέρνει με μια απλή του κίνηση να δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα στο κοινό του, και τους περνάει από το γέλιο στο δάκρυ σαν να κάνει μια απλή χορευτική φιγούρα. Εκτός όμως από τις ταινίες μικρού μήκους πρωταγωνίστησε και σε ταινίες μεγάλους μήκους μέσα από τις οποίες γνώρισε την μεγάλη επιτυχία, πρόκειται για τις ταινίες: «Μοντέρνοι Καιροί», «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», «Τα Φώτα της Πόλης». Οι θεατές του ήταν πολύ και οι περισσότεροι τον αγαπούσαν, υπήρχαν όμως και οι επικριτές του…Ο Τσάπλιν κατηγορήθηκε πολλές φορές για τα πολιτικά του φρονήματα και άλλοτε για την προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε συνολικά τέσσερις φορές, εκ των οποίων οι δύο ήταν ανήλικες κοπέλες.
- Η πρώτη ομιλούσα ταινία…
Η πρώτη ηχητική και ομιλούσα ταινία είχε τίτλο «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», στην οποία πρωταγωνίστησε ο Τσάπλιν. Η ταινία γυρίστηκε δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή του ήχου. Πρόκειται για μια ταινία που έχει έντονα τα στοιχεία της σάτιρας, και η οποία έχει ως θέμα την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού. Η ταινία απαγορεύτηκε από τους Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο, ενώ ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ. Την ιδέα για την δημιουργία της ταινίας την είχε ο ίδιος, όταν ένας φίλος του, του ανέφερε ότι μοιάζει πάρα πολύ με τον Χίτλερ. Ψάχνοντας λοιπόν ο Τσάπλιν ανακαλύπτει ότι έχουν κοινά στοιχεία καθώς, έχουν μία εβδομάδα διαφορά από την γέννησή του, έχουν περίπου το ίδιο ύψος και βάρος και πέρασαν και οι δύο από την φτώχεια πρν διακριθούν ο καθένας στο δικό του κομμάτι. Έτσι λοιπόν εκμεταλλεύτηκε αυτές τις ομοιότητες και μέσα από την ταινία του βρήκε την ευκαιρία να του επιτεθεί για τον τρόπο της πολιτικής του. Η παραγωγή της ταινίες ξεκίνησε το 1937, όταν ακόμη δεν γνώριζαν την απειλή του ναζισμού, ενώ η ταινία κυκλοφόρησε στην Αμερική το 1940, λίγο πριν μπει στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά με την κυκλοφορία της ταινίας, ο Χίτλερ απαγόρευσε την προβολή της σε όλες τις κατεχόμενες χώρες. Ωστόσο ο ίδιος ο Χίτλερ φρόντισε να πάρει ένα αντίγραφο της ταινίας και το είδε. Μάλιστα την είδε τουλάχιστον δύο φορές και κανείς δεν γνωρίζει την αντίδραση που είχε, ενώ αργότερα ο πρωταγωνιστής της ταινίας Τσάρλι Τσάπλιν είχε δηλώσει: «Θα έδινα τα πάντα για να μάθω τι σκέφτηκε για την ταινία».
- Μερικές από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε :
1. The Great Dictator (1940)
2. Modern Times (1936)
3. The Gold Rush (1925)
4. City Lights (1931)
5. The Circus (1928)
6. The Champion (1915)
7. The New Janitor (1914)
8. Dough and Dynamite(1914)
9. The Fireman (1916)
10. Limelight (1952)
«Το μόνο που χρειάζομαι για να κάνω μια κωμωδία είναι ένα πάρκο, έναν αστυνομικό και ένα όμορφο κορίτσι» (Τσάρλι Τσάπλιν)
Επιμέλεια κειμένου e-cinema team