Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Έναν πίνακα ζωγραφικής πρέπει να τον βλέπουμε στο σύνολό του και όχι να κατηγορούμε τον ζωγράφο, γιατί χρησιμοποίησε ένα χρώμα που δεν μας αρέσει…



Καταγγείλαμε σε κακή χρήση του προγράμματος ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, από κάποιους συλλόγους οι οποίοι, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και εμφανιζόμενοι ως μοναδικοί δικαιούχοι, εξασφάλισαν την υπογραφή μνημονίων με Δήμους, εξαντλώντας στις προτάσεις τους το διαθέσιμο ποσοστό θέσεων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας. Έτσι μεταλλάχτηκαν σε «εργασιακούς μεσίτες» των Ο.Τ.Α.. και των νομικών τους προσώπων, θέτοντας ξανά σε λειτουργία, τις πελατειακές τους σχέσεις.


Σε κοινοποιημένη επιστολή μας σε σύλλογο, δυνητικό δικαιούχο, για τον οποίο αιωρείτο η φήμη ότι υπήρχε και κυβερνητικός υπουργός που τον στήριζε για υπογραφή μνημονίων με Δήμους της περιφέρειας Αττικής, επισημαίναμε τα παρακάτω:


……Ελπίζω ότι η κίνηση του συλλόγου σας ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ και σας αποτρέπω να υπογράψετε παρόμοιου τύπου μνημόνια, κατά την γνώμη μου ελλιπή και σε άλλους Δήμους της περιφέρειας Αττικής. Σας υπενθυμίζω τις κακές πρακτικές των stage και τις απώλειες της κοινωνίας των πολιτών από λανθασμένους χειρισμούς."








Στην αρχή κάποιοι δεν κατάλαβαν και μας κατηγόρησαν ότι μεροληπτούσαμε.


Ωστόσο ο συγκεκριμένος σύλλογος καταγγέλθηκε για παρόμοιες πρακτικές και μάλιστα φρόντιζε (δεν γνωρίζουμε πως) ώστε οι συμπράττοντες μαζί του, ΟΤΑ να μην συμπράξουν με άλλους φορείς ακόμα και αν δραστηριοποιούντο στην περιοχή, ή να καλλιεργούν τυχόν συνεργασία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από άλλους, ανακαλύπτοντας πολλά για την δράση του συγκεκριμένου συλλόγου, εκ των υστέρων.


Γιαυτό, 2-7-2011 προτείναμε ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ…


Παρακάτω, θέσαμε δύο ερωτήματα:


- ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΑΝ ο συγκεκριμένος σύλλογος, ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ;


- ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ από την Ε.Ε;





Προτείναμε δε, ότι οι σύλλογοι οι οποίοι,


αποδεδειγμένα λειτουργούν προσφέροντας στην τοπική κοινωνία θα έπρεπε να στηριχτούν από τις Δημοτικές Αρχές ενισχύοντας την βιωσιμότητα τους. Νομίζω άλλωστε ότι εκεί βρίσκεται και η φιλοσοφία του προγράμματος. Αντί λοιπόν οι ΟΤΑ να χαρτογραφούν τις ανάγκες τους σε εποχιακό προσωπικό, θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστές και καινοτόμες θέσεις απασχόλησης στην περιοχή τους, στηρίζοντας τους συλλόγους στις δράσεις τους.


Στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ της 17-7-2011 καταγγέλουμε ότι από Δημοτικά Συμβούλια, Ελήφθηκαν πολιτικές αποφάσεις, εξυπηρετώντας -εν αγνοία τους ίσως- συγκεκριμένους, επιτήδειους. Όμως, το «νόμιμον» δεν είναι και «ισόνομον»!





Διαπιστώνοντας τις ατέλειες στο πρόγραμμα την 5-7-2011 προτείναμε να αντιδράσουμε δυναμικά σε εκτρεπόμενες μ.κ.ο. Εφόσον, ο κάθε ΟΤΑ είναι "πελάτης" για τις μ.κ.ο., η εκτροπή ορισμένων να καπηλευτούν τις ανάγκες των συλλόγων και την βιωσιμότητα τους αλλά και τις δυνατότητες των ΟΤΑ σε υποδομές έχει ας αποτέλεσμα να χάνει η Κοινωνία των Πολιτών, δυνάμεις και όχι μόνο.





ΕΜΕΙΣ οι μκο, δικαιούμαστε να κάνουμε την πρόσκληση ενδιαφέροντος





Για το λόγο αυτό, άμεσα ανακοινώσαμε ότι συμπράττουμε με οποιοδήποτε Ν.Π.Ι.Δ. (σύλλογο κ.α.) θέλει να υλοποιήσει κοινωφελές έργο εφόσον ήμασταν δυνητικοί δικαιούχοι.


Αν και θα έπρεπε να είναι δεκάδες οι δυνητικοί δικαιούχοι, δυστυχώς είναι ελάχιστοι πανελλαδικά, οι οποίοι διεκδικούν ένα μερίδιο της τάξεως 5-10% ενώ δύο μόνο οργανώσεις, καλύψανε συνολικά πάνω από 90%, τα αιτήματα της κοινωφελούς εργασίας, πανελλαδικά. Και αναρωτιόμαστε:








Αντί να μας επιβραβεύσουν,



που σπάσαμε το μονοπώλιο κάποιων που έως τώρα ελάμβαναν κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο


Αντί να χρησιμοποιήσουν


την οριζόντια ενημέρωση με την άμεση διάχυση των πληροφοριών την οποία προωθήσαμε





Αντί να χαρούν


που ταράξαμε τα ελώδη νερά των κλειστών γαλαζοπράσινων κύκλων





Αντί να μας συγχαρούν


που μπορέσαμε να εμβολίσουμε το έως τώρα παρεκτρεπόμενο σύστημα







Γκρινιάζουν και Παραπονιούνται





Εμείς τους προτείνουμε να αλλάξουν τις έως τώρα πρακτικές διότι αποδείχθηκαν ότι δεν βελτιώνουν την καθημερινότητα μας. Η σημερινή εποχή απαιτεί να σκεπτόμαστε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ αλλά να ΔΡΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ, και δεν ξεχνούμε ότι:





Έναν πίνακα ζωγραφικής πρέπει να τον βλέπουμε στο σύνολό του και όχι να κατηγορούμε τον ζωγράφο, γιατί χρησιμοποίησε ένα χρώμα που δεν μας αρέσει…