Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Ρέθυμνο | Βραβεύσεις δημοτικών σχολείων για την αειφορία τους


Βραβεία σε δύο δημοτικά του Ρεθύμνου για τον προσανατολισμό των σχολικών κοινοτήτων τους προς την αειφορία. Πρόκειται για το 2ο και το 15ο Δημοτικά Σχολεία, τα οποία κατέλαβαν την 3η και την 5η θέση, αντίστοιχα.
Το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ σχολείων για το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου, ή καλύτερα, για τον προσανατολισμό όλης της σχολικής κοινότητας προς την αειφορία και υποστηρίζεται από υπουργεία και πανεπιστήμια.
Το αειφόρο σχολείο καλεί να αντιμετωπίσουν όλοι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, τη ζωή στο σχολείο ως τη ζωή μέσα στη μικροκοινωνία, να δουν τις σχέσεις, τα παράγωγά τους, τη συμπεριφορά και τις επιπτώσεις της, την κατανάλωση και το αποτύπωμά της πάνω στο σώμα τού περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Παράλληλα, προσπάθεια μέσω του βραβείου, είναι να σχηματιστεί μια μεγάλη ελληνική κοινότητα σχολείων της χαράς, της συνομιλίας, της συνεργασίας, της ανταλλαγής καλών ιδεών και ωραίων δράσεων.
Φέτος έλαβαν μέρος 180 σχολεία απ' όλη την Ελλάδα στο πρόγραμμα που ξεκινά με την εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου αειφόρου διαχείρισης όλης της σχολικής κοινότητας και ολοκληρώνεται με την εισαγωγή δεδομένων και στοιχείων, τα οποία αποδεικνύουν τη δέσμευση του σχολείου στο συμφωνηθέν σχέδιο αλλά και τη δουλειά που έγινε όλη τη χρονιά. Με την ευκαιρία της βράβευσης των σχολείων του Ρεθύμνου υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί αντίστοιχο Βραβείο Αειφόρου Σχολείου Κρήτης, με στόχο την προώθηση της ιδέας της αειφορίας στους μαθητές του Ρεθύμνου αλλά και όλης της Κρήτης.
Τα έπαθλα του διαγωνισμού θα απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση το Φθινόπωρο.
http://www.goodchannel.gr/