Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

26 Ιουνίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Δείτε το VIDEO

Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει τη δράση του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Κάθε χρόνο δεκάδες πολιτικοί πρόσφυγες από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής καταφθάνουν στο Κέντρο ζητώντας από ειδικούς γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους βοήθεια για να θεραπευθούν. Μία ομάδα της εκπομπής για δύο χρόνια παρακολούθησε τη ζωή κάποιων πολιτικών προσφύγων που είχαν πέσει θύματα βασανισμού.
Η εκπομπή επισκέπτεται το Κέντρο, συναντάει την υπεύθυνή του, ΜΑΡΙΑ ΠΙΝΙΟΥ-ΚΑΛΛΗ και καταγράφει τις προσωπικές εμπειρίες αυτών των ανθρώπων. Η ΜΑΡΙΑ ΠΙΝΙΟΥ – ΚΑΛΛΗ, θύμα βασανιστηρίων και η ίδια την περίοδο της δικτατορίας, επισκέπτεται την Γυάρο 32 χρόνια μετά τη φυλάκισή της εκεί. Με συγκίνηση θυμάται τις τραγικές στιγμές που πέρασε και εξηγεί πώς η παραμονή της εκεί την οδήγησε στο να ασχοληθεί ενεργά με τον αγώνα κατά των βασανιστηρίων.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, οι ίδιοι πολιτικοί πρόσφυγες παρουσιάζουν τις δυσκολίες που συναντάνε στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.