Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Τελευταία προθεσμία: 2 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα)

Διασφαλίστε τις εθνικές απαγορεύσεις

Στηρίξτε τα 4 ευρωπαϊκά «ΟΧΙ» στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι!
Η πλειοψηφία των ευρωπαίων καταναλωτών επιμένει και λέει όχι στα μεταλλαγμένα. Μάλιστα η Ελλάδα μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, έχουν καταφέρει να αντισταθούν και νομοθετικά στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων στα εδάφη τους κι έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια του μοναδικού μεταλλαγμένου φυτού που έχει εγκριθεί για καλλιέργεια στην Ευρώπη, το καλαμπόκι MON810.
Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί το δικαίωμα των τεσσάρων χωρών να προστατεύουν τη βιοπικοιλότητα, την υγεία των πολιτών και τη γεωργία τους και τους ζητά να άρουν τις εθνικές απαγορεύσεις τους .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες που προωθούν τα μεταλλαγμένα πρέπει να δώσουν προσοχή στις ενδείξεις των επιστημόνων και να σεβαστούν την επιθυμία των καταναλωτών και όχι να υποστηρίζουν τα συμφέροντα των λίγων πολυεθνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και τον έλεγχο της διατροφικής αλυσίδας.

Αξιότιμε κύριε Πρέσβη,
Σας γράφω διότι ανησυχώ ότι στα επερχόμενα ευρωπαϊκά Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος και Υπουργών Γεωργίας η θέση της χώρας σας σχετικά με τα μεταλλαγμένα πρόκειται να επηρεάσει άμεσα και τη δική μου χώρα.
Όπως ήδη γνωρίζετε, η Ελλάδα, όπως και η Αυστρία, η Γαλλία και η Ουγγαρία, έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ810 εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον και τη βιοπικοιλότητα.
Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αψηφώντας τις αρχές της δημοκρατίας, τις ενδείξεις των επιστημόνων και την επιθυμία της πλειοψηφίας των καταναλωτών, ζήτησε από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία να άρουν τις εθνικές απαγορεύσεις τους.
Η πρώτη κρίσιμη ψήφος θα γίνει στις 2 Μαρτίου όπου τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν σχετικά με την Αυστριακή και την Ουγγρική απαγόρευση, ενώ η Γαλλική και η Ελληνική απαγόρευση θα ψηφιστούν σε επόμενη ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Άκουσα πώς η χώρα σας θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο σημαίνει ότι το δικαίωμα της χώρας μου να προστατεύει τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την υγεία των πολιτών της καταπατάται από τη ψήφο της δικής σας χώρας.
Για το λόγο αυτό σας ζητώ να στείλετε επειγόντως μήνυμα στην κυβέρνηση σας και να ζητήσετε να υποστηρίξει την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία και να ψηφίσει εναντίον της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνεχείς επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι τα μεταλλαγμένα έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Εκατοντάδες περιστατικά γενετικής επιμόλυνσης που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου αποδεικνύουν ότι τα μεταλλαγμένα δεν μπορούν να περιορισθούν. Η απελευθέρωση τους στο περιβάλλον θέτει ολόκληρη τη γεωργία (συμβατική και βιολογική) σε κίνδυνο γενετικής επιμόλυνσης
Τον Απρίλιο του 2008, η έκθεση που δημοσίευσαν ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα με τίτλο «Αποτίμηση της Παγκόσμιας Γεωργίας» τόνισε ότι τα μεταλλαγμένα δεν μπορούν να είναι λύση στα παγκόσμια προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών και ότι το μέλλον της γεωργίας είναι οι ήπιες μέθοδοι βιώσιμης γεωργίας.
Ειλικρινά ελπίζω ότι η χώρα σας θα στηρίξει την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία στις επερχόμενες ψηφοφορίες.
Με εκτίμηση,

http://www.greenpeace.org/greece/news/no-to-gmo

Η κρίσιμη ψήφος από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της απαγόρευσης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ 810 πλησιάζει! Ζητήστε από τις πρεσβείες 10 χωρών να υποστηρίξουν το δικαίωμα της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Γαλλίας να διατηρήσουν το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών τους και τη γεωργία τους απαλλαγμένη από μεταλλαγμένα!