Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

28 Μαρτίου 2009 EΛΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΑΚΙ ΣΟΥ ΜΑΖΙ

ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ:ΕΛΛΑΔΑ
H Ελλάδα μπορεί να είναι ουραγός σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οι Έλληνες ωστόσο αποφάσισαν να κόψουν πρώτοι το νήμα στην παγκόσμια κινητοποίηση για τη Γη και να στείλουν οικουμενικό μήνυμα συλλογικής δράσης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ποτέ μία τόσο απλή κίνηση, όπως το να σβήσουμε τα φώτα, δεν απέκτησε τόσο μεγάλη σημασία…
Η Ώρα της Γης (Earth Hour) ξεκίνησε το 2007 από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Ένα χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες.
Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.Το ίδιο εγχείρημα επαληθεύτηκε ένα χρόνο αργότερα, το 2008, όπου σύμφωνα με τη WWF συμμετείχαν περίπου 50 εκατομμύρια πολίτες από 370 πόλεις 35 χωρών.
Για τη φετινή χρονιά, που είναι αποφασιστικής σημασίας για το κλίμα, στόχος είναι να κινητοποιηθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες στον κόσμο.
Έτσι, το φετινό ραντεβού με το… διακόπτη είναι στις 28 Μαρτίου 2009, στις 20:30 ακριβώς. Προς στιγμήν το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν στην 3η θέση των συμμετοχών παγκοσμίως προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη σε πολλούς.
Η έκπληξη έγινε πραγματικός ενθουσιασμός όταν η χώρα μας κατάφερε να περάσει στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας σε συμμετοχή αναλογικά ακόμα και του Αυστραλούς, οι οποίοι ήταν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας.
Στη δεύτερη θέση είναι ο Καναδάς και η Αυστραλία έρχεται τρίτη. Εξίσου σημαντικό εξάλλου είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση, ενώ εντύπωση προκαλεί το ότι ακόμα και όσοι δε γνώριζαν για την παγκόσμια κινητοποίηση, αφού ενημερώθηκαν δήλωσαν στην πλειονότητά τους (88%) ότι θα επιθυμούσαν να λάβουν μέρος.
Έτσι, η ενθουσιώδης ανταπόκριση πολιτών, επιχειρήσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α στο κάλεσμα του WWF Ελλάς είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική παρουσία στην "Ώρα της Γης" να ξεπεράσει το 10% του παγκόσμιου στόχου συμμετοχής, που δεν είναι άλλος από τις 1.000 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.Σε ανακοίνωσή της η WWF Ελλάς σημειώνει ότι η Ελλάδα για ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι όταν θέλει μπορεί, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, γνωστός για την περιβαλλοντική του ευαισθησία, σε μήνυμά του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «έφτασε η ώρα να ξεφύγουμε από την πορεία της αυτοκαταστροφής, καθώς εμείς φέρουμε την ευθύνη για την οικολογική κρίση».
«Η συλλογική δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κορυφαία εκδήλωση αλληλεγγύης και ενότητας", καταλήγει ο κ. Βαρθολομαίος. Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, απηύθυνε κάλεσμα σε πολίτες, οργανισμούς νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις να μετάσχουν στην Ώρα της Γης στις 28 Μαρτίου. Στις 20:30 και για μια ώρα, θα κλείσουν τα φώτα όπως είπε ο κ. Σιουφας όχι μόνο στη Βουλή αλλά σε όλα τα κτίρια που χρησιμοποιεί το κοινοβούλιο για τις υπηρεσίες του.
Επίσης στον Ιερό Βράχο, στο ναό του Ποσειδώνα, στο φρούριο στο Σούνιο και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σιουφας έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στη WWF, τον ΣΚΑΪ και την "Καθημερινή". Για το ΣΚΑΪ και την "Καθημερινή" η ελληνική πρωτιά στην παγκόσμια κινητοποίηση κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε, αφού οι έλληνες πολίτες είχαν φροντίσει προ πολλού να στείλουν το μήνυμά τους, συμμετέχοντας με τον ίδιο ζήλο και τον ίδιο ενθουσιασμό σε όλες τις δεντροφυτεύσεις στα καμένα, που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν φέτος το Μάρτιο, γι΄αυτήν την περίοδο.


ΣΚΑΪ και "Καθημερινή" στηρίζουν και αυτή την περιβαλλοντική πρωτοβουλία της WWF και σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της Οργάνωσης ενημερώνουν και προβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο την κινητοποίηση. Και όπως φαίνεται, μάλλον τα καταφέραμε…
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα του ΣΚΑΪ, της "Καθημερινής" και της WWF Ελλάς για συσκότιση των μνημείων του Παρθενώνα, του Φιλοπάππου, του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο και του Λευκού Πύργου. Επιπλέον, μετά από εισήγηση των αρμόδιων εφοριών εγκρίθηκε και η συσκότιση του ναού του Ηφαίστου, του Διονυσιακού Θεάτρου, καθώς και του φρουρίου στο Σούνιο.
Το συμβούλιο ενέκρινε και την τηλεοπτική κάλυψη από το ΣΚΑΪ προκειμένου να ταξιδέψει ανά τον κόσμο το μήνυμα για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η καλύτερη πρόταση θα βραβευτεί.Μέχρι στιγμής οι Έλληνες που έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους ξεπερνούν τις 25.000.
Οι επιχειρήσεις είναι πάνω από 497, οι Δήμοι και Κοινότητες πάνω από 334, περισσότερα από 218 τα σχολεία, και περισσότεροι από 126 οι φορείς. Αναφορές στην Ώρα της Γης έχουν κάνει 421 blogs και ιστοσελίδες.

Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν

Την υποστήριξη του στην Ώρα της Γης εξέφρασε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και ο γγ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι "με την Ώρα της Γης, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Θέλουμε δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η Ώρα της Γης θα είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ".
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνάντηση για το κλίμα που θα γίνει στην Κοπεγχάγη, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που θα βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και θα προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη.Τέλος επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ θα συμμετέχει ενεργά στην Ώρα της Γης, σβήνοντας τα φώτα στο κεντρικό κτίριο του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη αλλά και σε άλλες εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ http://www.skai.gr/master_story.php?id=114719