Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Φόβος ['fovos] έκθεση τέχνης της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας ,Lo and Behold

Η Lo and Behold παρουσιάζει την έκθεση Φόβος ['fovos], η οποία θα διαρκέσει από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου και θα φιλοξενηθεί στο Salon de Vortex.
 
Η έκθεση διαπραγματεύεται την όξυνση των ατομικών φόβων και την επικαιροποίησή τους μέσα στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και εξετάζει την ιστορικότητα του φόβου. Επιχειρεί ταυτόχρονα να συστήσει ένα πλαίσιο αναστοχασμού για τους προσωπικούς φόβους όπως διαγράφονται στις οπτικές τέχνες.

Οι πρακτικές αντίδρασης στο φόβο, εξάλλου, δεν είναι πάντοτε ρητές και εκτείνονται από την εναντίωση, την επιβολή και την κατάληψη, μέχρι την άμυνα, τη συρρίκνωση και την εσωστρέφεια. Αντιστοίχως, όταν οι προσωπικοί φόβοι αποτελούν την πρώτη ύλη καλλιτεχνικής δημιουργίας, καταγράφονται ως εικόνες αρμονίας, κανονικότητας ή αμφιβολίας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αρθρώνονται ως μορφές σύγκρουσης, αγωνίας και βίας.

Η έκθεση διερευνά όψεις του φόβου όπως έχουν αποτυπωθεί στο έργο δέκα σύγχρονων καλλιτεχνών. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά περιβάλλοντα, αντλούν από πολλαπλές εμπειρίες και αναφορές του φόβου. Η Βανέσσα Αναστασοπούλου εικονογραφεί την εσωστρέφεια και τη στασιμότητα, η Sarah Dwyer αποκαλύπτει το φόβο του εγκλωβισμού, και ο Βαγγέλης Γκόκας ζωγραφίζει την ήρεμη ασφυξία. Ο Alexandre Arrechea αποδίδει την αίσθηση συνεχούς επιτήρησης και καταδίωξης, ο Νίκος Αρβανίτης σχολιάζει την κοινωνική πειθαρχία, ενώ ο Σήφης Λυκάκης εξερευνά τις παραμορφώσεις και τα όρια του εαυτού. Ο Clement Page ερευνά τη γλώσσα του ασυνείδητου φόβου, ο Ciprian Muresan δείχνει το φόβο της πτώσης στο κενό, ο Γιάννης Παπαδόπουλος επεξεργάζεται την ποιητικότητα και τον χώρο του φόβου και η Amie Siegel κινηματογραφεί την αστική χωροταξία της απομόνωσης.
 
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Βανέσσα Αναστασοπούλου, Alexandre Arrechea, Νίκος Αρβανίτης, Sarah Dwyer, Βαγγέλης Γκόκας, Σήφης Λυκάκης, Ciprian Muresan, Clement Page, Γιάννης Παπαδόπουλος, Amie Siegel.

H έκθεση Φόβος ['fovos], είναι η δεύτερη ομαδική έκθεση που διοργανώνει στην Αθήνα η Lo and Behold, μετά την έκθεση Space is the Place. Στις 17 Φεβρουαρίου η Lo and Behold συμμετέχει στη Supermarket Art Fair, στη Στοκχόλμη.

Η ‘Lo and Behold’ είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα την Αθήνα και δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που έχει ως άξονα την πολιτιστική δράση με επίκεντρο τη σύγχρονη τέχνη.

Σκοπός της Lo and Behold είναι να στρέψει την προσοχή στο έργο τέχνης και να το προβάλει ως αποτέλεσμα καλλιτεχνικής διερεύνησης και όχι ως εμπορικό προϊόν. Ως ομάδα και πλατφόρμα επικεντρώνεται στην έρευνα και τον πειραματισμό γύρω από νέες μεθόδους και στρατηγικές δημιουργίας και διαχείρισης του σύγχρονου έργου τέχνης, ενώ στοχεύει στο διάλογο και την άμεση εμπλοκή διαφορετικών κοινωνικών και καλλιτεχνικών δομών από όλη την Ευρώπη. Ο διάλογος αυτός είναι, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, σημαντικός τώρα, λόγω της παρούσας οικονομικής και πολιτισμικής συνθήκης.
 
Διοργανωτής:  Lo and Behold, www.loandbehold.gr

Επιμέλεια:    Ευαγγελία Λεδάκη και Νίκος Παπαδημητρίου
Είσοδος     Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό
Νίκος Παπαδημητρίου, papajim71@hotmail.com, 210 6725329, 6973820048
 
Από 24/2 μέχρι 24/3. Εγκαίνια: 24/2, 8.30 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Παρ. 6 - 10 μ.μ. & Σάβ. 1 - 5 μ.μ.


 
Salon de vortex, Ιθάκης 24, Κυψέλη, 2108259994, http://www.salondevortex.wordpress.com/