Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η σημασία του νερού


Τα κύτταρα μας μπορούν να ζουν και να αναπαράγονται χάρη στην παρουσία και τις ιδιότητες του νερού. Μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου οργανισμού - πάνω από τα δύο τρίτα του σώματός μας - αποτελείται από νερό. Ο οργανισμός της κότας αποτελείται κατά 74% από νερό, του σκαθαριού κατά 48% και της ρέγκας κατά 67%.     
 Το νερό είναι πηγή ζωής, δημιουργίας, αλλά και αναψυχής. Η ζωή των ανθρώπων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το νερό, ξεκινάει άλλωστε από το νερό (μέσα στην κοιλιά της μητέρας). Οι ευεργετικές του ιδιότητες συμβάλλουν στη σωστή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το νερό αποτελούσε βασική προϋπόθεση για καλή υγεία και σωματική καθαριότητα. Η μόλυνση και η ρύπανσή του μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ανθρώπινη ζωή.
 Χωρίς φαγητό οι άνθρωποι επιβιώνουν κάποιες εβδομάδες, χωρίς νερό, όμως, δεν μπορούν να επιβιώσουν παρά το πολύ 2-3 ημέρες. Τα ψάρια έξω από το νερό δεν αντέχουν παρά μόνο μερικά λεπτά, ενώ και τα πουλιά δεν ζουν χωρίς νερό. Το νερό είναι εξίσου απαραίτητο σε όλους τους οργανισμούς. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό.
 Λίγα μόλις χρόνια πιο πριν, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας κουβαλούσαν το πόσιμο νερό με το σταμνί από πηγές, βρύσες του δήμου και πηγάδια. Σήμερα, για να φθάσει σε μας, χρειάζεται να μεταφερθεί από πολύ μακριά - από λίμνες και ποτάμια που απέχουν 100-200 χιλιόμετρα.
 Σε αρκετές περιοχές το νερό δεν είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο ή υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση. Σε πολλά νησιά, παράκτιες και γεωργικές περιοχές, αλλά και σε περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, όπου η ποιότητα του νερού δεν είναι καλή, οι άνθρωποι χρειάζεται να καταφεύγουν καθημερινά στο εμφιαλωμένο νερό ή σε νερό από πιο μακρινές πηγές.
 Σε πολλές περιοχές του κόσμου, το νερό δεν τρέχει καθόλου από τις βρύσες. Πάνω από 6.000 παιδιά παγκοσμίως πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού. 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι - δηλαδή σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους του πλανήτη μας - δεν έχουν καθαρό νερό να πιουν. Στην Αφρική, οι γυναίκες και τα παιδιά χρειάζεται να περπατάνε πολλές ώρες κάθε μέρα για να κουβαλήσουν το νερό τους.
 Η υπερβολική κατανάλωση νερού από το δυτικό κόσμο το στερεί από τις άλλες περιοχές του πλανήτη μας, βλάπτει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και απειλεί τα φυτά και τα ζώα.
Δεν πρέπει να σπαταλάμε το νερό. Οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε σωστά, να το καταναλώνουμε με σύνεση και να το προστατεύουμε από τη ρύπανση και τη μόλυνση. Κάποιοι δεν έχουν σταγόνα να πιουν. Και δεν είναι μόνο οι ανθρώπινες κοινωνίες που το έχουν ανάγκη, είναι και τα οικοσυστήματα και οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη.