Πληροφορίες για τον Πολίτη:
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων θεσμοθετήθηκαν το 1985, χρονιά ανακήρυξης της Αθήνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θεσμό που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Μελίνα Μερκούρη.
Αφορμή υπήρξε η διοργάνωση της αρχαιολογικής- εκπαιδευτικής έκθεσης «Η Γέννηση της Γραφής» και η συγκρότηση της «Επιτροπής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων» υπό τον τότε Διευθυντή Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων και πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, Δρ Γιάννη Τζεδάκι.Το γεγονός αυτό κατέληξε στην ίδρυση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, το οποίο αρχικά λειτούργησε ως Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων μέχρι το 1997 οπότε μετατράπηκε σε Τμήμα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με το Ν.2557/97. Τον Ιούλιο του 2003 το Τμήμα σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα υπ' αριθ. 191/ άρθρο 10 μετονομάστηκε σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας υπαγόμενο στη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Το Τμήμα εγκαταστάθηκε στην Πλάκα, στην οδό Πρυτανείου 9, σε ένα μεσοαστικό σπίτι των αρχών του αιώνα. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Το μικρών διαστάσεων οίκημα με την ποικιλία των όγκων, τα διαφορετικά επίπεδα, τις χαριτωμένες αυλές, αποτελεί ιδανική περίπτωση για τη διαμόρφωση εκθεσιακών χώρων, οι οποίοι δημιουργούν στον επισκέπτη μια αίσθηση οικειότητας.
Η εγκατάσταση του Τμήματος στους πρόποδες της Ακρόπολης, η ένταξή του στη ζωή της παραδοσιακής γειτονιάς των Αναφιώτικων, η γειτνίαση με όλα τα μνημεία του ιστορικού κέντρου συμβάλλουν στη δημιουργία των κατάλληλων όρων για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.