Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών στη Κερασιά Εύβοιας

Η Κερασιά είναι ένα ορεινό χωριό στη Βόρεια Εύβοια κτισμένο σε 600 μέτρα υψόμετρο. Στην ευρύτερη περιοχή της Κερασιάς υπάρχει το απολιθωμένο δάσος, όπου οι επιστήμονες έχουν βρει τεράστιο ενδιαφέρον από τη στιγμή που εντοπίστηκαν απολιθώματα από τα θηλαστικά της παλαιοντολογικής εποχής.
Η παρουσία των απολιθωμένων θηλαστικών στην περιοχή ήταν γνωστή από το 1968 όταν κατά τη διάρκεια διάνοιξης αγροτικού δρόμου εντοπίστηκαν οστά από μαμούθ. Οι πρώτες ανασκαφές άρχισαν περίπου 20 χρόνια μετά  από το Λέκτορα Κωνσταντίνο Δούκα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Έως το 2006 οι ανασκαφές στο προικισμένο υπέδαφος είχαν φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα.
Η πανίδα της περιοχής ήταν ιδιαίτερα πλούσια. Περιελάμβανε μαχαιρόδοντες, οι οποίοι έμοιαζαν με λιοντάρια, ελαδοθήρια κάτι σαν καμηλοπάρδαλεις με κοντό λαιμό και μεγάλα θηλαστικά που τρέφονταν με φύλλα, ενώ έχουν βρεθεί κρανία ρινόκερων με δύο κέρατα. Τα ευρήματα τοποθετήθηκαν το 2004 σε κτίριο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο το 2007.
Η  Άννα Ματθαίου από τον πολιτιστικό σύλλογο Hikarikwai γνώριζε πολλά για το Μουσείο της Κερασιάς. Η περιγραφή που μου έκανε για τα ευρήματα και τις ιδιαιτερότητες, που παρουσίαζαν, μού κίνησε το ενδιαφέρον να δω όλα αυτά τα εκθέματα που βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια. «Δε μπορείς» μού είπε. «Το μουσείο είναι κλειστό από το 2009».
Οι πρώτοι επισκέπτες του Μουσείου Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς επισκέφθηκαν την αίθουσα το 2007.  Την ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας έφερε η Νομαρχία Εύβοιας και ο Δήμος Νηλέως. Δύο χρόνια μετά, ελλείψει κονδυλίων, η πόρτα έκλεισε.  Ωστόσο, η  ιστοσελίδα του μουσείου έχει διατηρηθεί στο διαδίκτυο, και έχει λύσει τις απορίες περισσότερων από 19.400 επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
«Είχε μεγάλη επισκεψιμότητα όταν λειτουργούσε» εξήγησε ο Παντελής Αγγέλου μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κερασιάς. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το μουσείο υποδεχόταν μέχρι και 2.000 επισκέπτες το μήνα. Η είσοδος ήταν ελεύθερη.
H Νομαρχία Εύβοιας (πριν τις αλλαγές που επέφερε ο Καλλικράτης) είχε σύμβαση με το Δήμο, στον οποίο είχε αναθέσει και τη λειτουργία του χώρου. Στο νέο Καλλικρατικό Δήμο αυτές τις ημέρες μελετούν  τι σύμβαση προκειμένου να δρομολογήσουν την ανάδειξη του εγκαταλελειμμένου μουσείου όπου στεγάζονται τα απολιθώματα. Ο Δήμαρχος του ενοποιημένου Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας, Ανέστης Ψαρός, υπολογίζει ότι μέχρι το Μάϊο το μουσείο θα είναι έτοιμο για να λειτουργεί κανονικά με υπάλληλο, ο οποίος θα έχει σχετικές γνώσεις.
-   «Θα κάνουμε συντήρηση του χώρου καθώς έχουν προκύψει προβλήματα υγρασίας» επισημαίνει ο Δήμαρχος.
Σήμερα το μουσείο λειτουργεί χάρη στην εθελοντική προσφορά των μελών του Συλλόγου της Κερασιάς διευκρινίζει ο Παντελής Αγγέλου.  Πρόσθεσε ότι η αναζήτηση κατάλληλου υπαλλήλου καθώς και η πρόσληψή του απαιτεί πολλούς μήνες. Έως τότε από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, οι κάτοικοι αναλαμβάνουν την ευθύνη να ανοίγουν τα φώτα στην αίθουσα του Μουσείου.

Πηγή φωτογραφ.: Επίσημη ιστοσελίδα Μουσείου απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς


Από την Λιάνα Θάνου