Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Απόκριες στην Θεσσαλονίκη


Την διασκέδαση δεν θα στερηθούν και οι μικροί «μασκαράδες» της Θεσσαλονίκης. Η αρχή γίνεται την Τσικνοπέμπτη, στο Ολυμπιακό Μουσείο, όπου το εκπαιδευτικό προσωπικά σας περιμένει με τα παιδιά σας για δημιουργική διασκέδαση με αποκριάτικες κατασκευές, face painting, χειροτεχνίες και μουσικοκινητικά παιχνίδια από την ειδική ομάδα «Σχεδία στην Πόλη». Ο DJ Νίκος Χατζής θα βρίσκεται στις επάλξεις από τις 18.00 –η ώρα λήξης άγνωστη!- και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Ολυμπιακό Μουσείο, Αγ. Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου. Δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 2310968531-2.
Ο Δήμος Καλαμαριάς ετοιμάζει επίσης ένα υπερπλήρες θεάματος αποκριάτικο πρόγραμμα στους δρόμους της πόλης. Την Τσικνοπέμπτη 24/2, Από τις 7.30 το απόγευμα κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου της Καλαμαριάς (οδός Κομνηνών) καθώς και στην κεντρική πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πρώην Δημαρχείου) επτά συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής θα δίνουν το δικό τους ρυθμό στο αποκριάτικο γλέντι. Παράλληλα, τον ρυθμό των εκδηλώσεων θα δώσουν πλούσια παραδοσιακά δρώμενα με Φανούς της Κοζάνης, Γενίτσαρους και Μπούλες της Νάουσας και ένα κλασσικό Γαϊτανάκι.

Επίσης, το παρόν θα δώσουν συγκροτήματα με ζουρνάδες από τη Νάουσα, γκάιντες, η «Μακεδονική Φανφάρα», το συγκρότημα «Παραδοσιακοί Δρόμοι», μικρασιάτικα τραγούδια με τους «Κουρήτες» του Γιάννη Βολίκα, ποντιακή κομπανία και η κομπανία «Μακεδονία» του Γιώργου Ασαρτζή. Για το καθιερωμένο τσίκνισμα θα υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα και ψησταριές, συνοδεία άφθονου κρασιού.

Την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου, ο κύκλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα κλείσει με τα παραδοσιακά Κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ΚΟΔΡΑ, με φασολάδα, λαγάνα, χαρταετούς και συναυλία παραδοσιακής μουσικής.

Την ίδια στιγμή, η Τσικνοπέμπτη αποκτά οικολογική συνείδηση στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, καθώς εκεί θα λάβει χώρα στις 19.00 το δεύτερο ποδηλατικό καρναβάλι, το οποίο θα περιλαμβάνει σατυρική παρέλαση μασκαρεμένων ποδηλατών, θεματικών γκρουπ, βασιλιά και βασίλισσα καρνάβαλο, και φυσικά το μήνυμα υπέρ της ποδηλατικής συνείδησης. Θα ακολουθήσει ανοιχτό πάρτι για όλη την πόλη, με φαγητό, τραγούδι και χορό, και φυσικά εσείς και τα παιδιά σας είστε παραπάνω από ευπρόσδεκτοί σε αυτήν την ξεχωριστή Τσικνοπέμπτη.

Τέλος, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στον χώρο του ολοκαίνουριου δημαρχιακού μεγάρου το Σάββατο 5/3 εκδήλωση δημιουργικής απασχόλησης με θέμα «Φτιάξε το δικό σου χαρταετό». Ζωγραφική χαρταετών, παραδοσιακό γαϊτανάκι, χορευτικό χάπενινγκ με εκπροσώπους της ανωτέρας σχολής χορού και μουσική από την Φιλαρμονική αλλά και από ηχητική εγκατάσταση με DJ.
Σάββατο 5/3, ώρες 10.30-14.00, Νέο Δημαρχείο.